Vleermuizen vertragen isolatieplannen van de overheid

7 augustus 2023

Het kabinet streeft naar verduurzaming van 2,5 miljoen woningen in de komende zeven jaar. Echter, de Raad van State heeft nu bepaald dat voordat huizen geïsoleerd worden, er eerst grondig ecologisch onderzoek moet plaatsvinden naar de aanwezigheid van vleermuizen. Deze beslissing kan een jaar duren en kost minstens €5.000. Hierdoor kunnen de verduurzamingsplannen worden vertraagd, aangezien er mogelijk niet genoeg ecologen beschikbaar zijn om alle onderzoeken tijdig uit te voeren.

Vleermuizen en de Wet natuurbescherming

Vleermuizen worden beschermd door de Europese Habitatrichtlijn en de Wet natuurbescherming. Ze leven vaak in spouwmuren van huizen, waar ze zich goed kunnen verbergen. Omdat ze ’s nachts actief zijn, worden ze niet altijd opgemerkt door bewoners. Om aan de zorgplicht voor deze dieren te voldoen, moeten huiseigenaren voortaan een deskundige ecoloog inschakelen voordat ze hun woning isoleren. Dit kan echter leiden tot wachtlijsten, gezien de reeds hoge druk op ecologen door andere bouw- en verduurzamingsprojecten.

Hoge kosten en praktische problemen

Het ecologisch onderzoek kan zo’n €5.000 kosten en een tot twee jaar duren. Als gevolg van de hoge kosten en lange duur van het onderzoek, isoleren veel particulieren hun woning zonder de vereiste ontheffing, wat nadelig is voor isolatiebedrijven die wel naar de ontheffing vragen. De uitspraak van de Raad van State vormt een tegenvaller voor demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting, CDA), die een ambitieus isolatieplan heeft gelanceerd om 2,5 miljoen woningen te verduurzamen.

Mogelijke oplossing: soortenmanagementplan

Een mogelijke oplossing om het onderzoek efficiënter te maken, is dat gemeenten ecologisch onderzoek uitvoeren en een ontheffing aanvragen voor alle inwoners in de gemeente. Deze werkwijze is al ingevoerd in de provincies Utrecht en Overijssel, maar nog niet in andere provincies.

Breder belang van de uitspraak

De uitspraak van de Raad van State heeft niet alleen betrekking op vleermuizen maar heeft breder gevolgen voor beschermde diersoorten, zoals gierzwaluwen en huismussen, die ook beschutte delen van gebouwen gebruiken als leefgebied. De hoogste bestuursrechter roept op tot meer bewustzijn van de gevolgen van menselijk handelen op de natuur om ons heen.

Bron: nrc.nl