Waardedaling van huizen door stijgende rente treft beleggers
7 augustus 2023
Grote beleggers in Nederlandse woningen, zoals Vesteda en Eres, zien voor het eerst in tijden de waarde van hun vastgoed dalen door de oplopende rente. In de eerste helft van dit jaar schreven ze honderden miljoenen euro’s af op hun huurwoningen. De gestegen rente heeft een aanzienlijk effect op de waarderingen van vastgoedbeleggers. De vastgoedsector in heel Europa heeft te maken met afwaarderingen als gevolg van de hogere rente.
Invloed op Nederlandse vastgoedsector
De Nederlandse vastgoedsector staat onder druk door de stijgende rente. Historisch lage rentetarieven zorgden ervoor dat vastgoedprijzen de afgelopen jaren bleven stijgen. Echter, sinds vorig jaar zijn de rentetarieven verdrievoudigd, wat heeft geleid tot herwaarderingen van taxateurs in heel Europa. Beleggers willen nu gecompenseerd worden voor de hogere rentes door lagere vastgoedprijzen.
Afschrijvingen Vesteda en Eres
Vesteda, de grootste institutionele huizenbelegger in Nederland, schreef voor het tweede opeenvolgende halfjaar af op de waarde van zijn huurwoningen. De waarde van het bezit van Vesteda is met €1,3 miljard gedaald tot €8,8 miljard eind juni. Naast de stijgende rente noemt Vesteda ook onzekerheid over huurregulering en gestegen overdrachtsbelasting als redenen voor de afschrijvingen. Eres, een Canadese beursgenoteerde huizenbelegger, meldde ook een flinke afschrijving op zijn Nederlandse huurwoningen.
Europese vastgoedmalaise
De afwaarderingen in Nederland zijn niet geïsoleerd; de hele Europese vastgoedsector wordt geconfronteerd met de hogere rente. Beleggers met hoge schulden worden het hardst getroffen, omdat herfinanciering leidt tot hogere rentelasten en hogere schuldratio’s. De hogere rendementseis van beleggers voor vastgoed als gevolg van de gestegen rente kan ook de nieuwbouw beïnvloeden.
Verkoop van huurwoningen en schuldratio
Eres heeft al aangegeven mogelijk zijn Nederlandse huurwoningen te willen verkopen om geld op te halen voor investeringen elders. Vesteda heeft een lagere schuldratio, maar zag deze wel stijgen van 20% tot 26% in een halfjaar tijd. Beide bedrijven blijven optimistisch over hun schuldratio’s en toekomstige stabiliteit.
Bron: fd.nlVV