Hugo de Jonge hoort bezorgdheid op vastgoedbeurs Provada
15 juni 2023
Op de vastgoedbeurs Provada werd woonminister Hugo de Jonge geconfronteerd met bezorgde geluiden van ontwikkelaars en beleggers. Ze zien het beleid van het kabinet als een obstakel voor de dalende nieuwbouwcijfers. De vraag aan de minister was: moet er gekozen worden tussen huurregulering of het bouwen van nieuwe huizen?
Bezorgdheid op de vastgoedbeurs
Tijdens een gesprek op de drukke vastgoedbeurs Provada leek minister Hugo de Jonge de aanwezigen niet te kunnen overtuigen van zijn plannen om samen met beleggers, projectontwikkelaars en financiers 900.000 nieuwe huizen te bouwen. Sommige aanwezigen stelden dat de beleidsmaatregelen van De Jonge, zoals het reguleren van huurwoningen, juist de woningbouwproductie belemmeren. Anderen vroegen zich af waar het benodigde geld vandaan moet komen, gezien de slechtere tijden op de vastgoedmarkt.
De Jonge reageert op de scepsis
Minister De Jonge reageerde op de bezorgdheid en merkte op dat hij de klachten “zó klagend” vond. Hij benadrukte dat dit niet de moeilijkste tijd is voor de vastgoedmarkt. Ondanks de sceptische geluiden op de beurs leek de vastgoedsector op het eerste gezicht niet in mineur te verkeren. Toch ervaren velen dit jaar een verandering, aangezien de vastgoedmarkt in een dip zit door de dalende waarde van kantoren en logistieke hallen als gevolg van de gestegen rente.
Daling in nieuwbouwprojecten
Het gesprek van de dag op de beurs was de stroeve bouw van nieuwe huizen. Veel nieuwbouwprojecten zijn vertraagd of zelfs stopgezet, waardoor het kabinetsdoel van 900.000 gebouwde woningen tot 2030 in gevaar komt. De minister erkent een “forse dip” in de woningbouwproductie, voornamelijk veroorzaakt door de gestegen (hypotheek)rente en bouwkosten. Hierdoor kunnen minder kopers zich de relatief dure nieuwbouwwoningen veroorloven.
Kritiek op het beleid van De Jonge
Beleggers, ontwikkelaars en financiers leggen de schuld voornamelijk bij het beleid van De Jonge. De aangekondigde regulering van huurwoningen zorgt ervoor dat beleggers afhaken bij investeringen in nieuwbouwvastgoed, terwijl de hoge belasting hen belemmert om te bouwen. De minister probeert een balans te vinden tussen het bouwen van nieuwe huizen en het reguleren van huurwoningen. Hij benadrukt dat beide nodig zijn.
De verantwoordelijkheid van de vastgoedsector
De Jonge doet een beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel van vastgoedondernemers en benadrukt dat zij een verschil kunnen maken voor woningzoekenden. Hij stelt dat de vastgoedsector niet alleen gericht moet zijn op winst, maar ook op maatschappelijke verantwoordelijkheid. Sommige vastgoedbeleggers, zoals Lesley Bamberger van Kroonenberg, zijn echter van mening dat zij geen filantropische instellingen zijn en dat de rekening betaald moet worden.