Circulair bouwen moet meer voet aan de grond krijgen in Nederland

9 mei 2023

Steeds meer aannemers specialiseren zich in circulair bouwen. Minstens de helft van de bouwbedrijven in Nederland heeft hier inmiddels kennis van en ervaring mee. Maar opdrachtgevers vragen lang niet altijd in hun aanbesteding naar duurzaam bouwen. Bijna een kwart van de aannemers geeft aan dat de opdrachtgever nooit vraagt of er circulair kan worden gebouwd. Bijna de helft doet dit bij een deel van de opdrachten. Nog eens zo’n 23% van de opdrachten wordt zonder circulair bouwen clausule aanbesteed. Dit blijkt uit onderzoek door Cobouw.

Belemmeringen

Een deel van de aannemers waagt zich nog niet aan circulair bouwen. Ze vinden het te duur en daardoor niet rendabel. Ook het feit dat opdrachtgevers er niet naar vragen speelt hierbij een rol. Bijna de helft van de bouwbedrijven geeft aan deze duurzame manier van bouwen wel degelijk belangrijk te vinden. Van de bedrijven die al ervaring hebben zegt 90% gebruik te maken van duurzame materialen. Ruim 80% heeft ervaring met hergebruik van bouwmateriaal.

Circulair bouwen moet meer voet aan de grond krijgen in Nederland

Noodzaak wordt onderschreven

Hoewel veel bouwers circulair bouwen nog te duur vinden, zijn zij wel van mening dat dit de toekomst moet zijn. De forse bouwopdracht van 100.000 woningen per jaar die de overheid nastreeft wordt als een belemmering gezien. Die legt veel druk op duurzaam en circulair bouwen, vindt 44% van de door Cobouw ondervraagden. Bijna de helft van alle bouwondernemingen zoekt naar goedkopere bouwmaterialen.

Dit is een direct gevolg van de fors gestegen prijzen voor bijvoorbeeld metaal en beton. Bouwers denken anno 2023 bij duurzaam bouwen echter vooral aan het realiseren van gebouwen die gemakkelijk van functie kunnen veranderen. Daarnaast scoort ook het investeren in elektrisch bouwmateriaal hoog. Ruim de helft (55%) van de bouwers ziet het realiseren van flexwoningen als een aantrekkelijke manier van duurzaam bouwen.

Bron: Cobouw