Huren in de vrije sector blijft onveranderd duur
17 april 2023
De prijzen van koopwoningen dalen gestaag. Wie niet kan of wil kopen en aangewezen is op een huurwoning merkt weinig van prijsdalingen. Sterker nog: de huren in de vrije sector stijgen gewoon door. Vooral zij die in een grotere stad een huis willen huren zijn duur uit. De huren stijgen daar nog ieder jaar fors. In minder populaire delen van Nederland zijn de huurprijzen licht gedaald. Een ander probleem is dat er minder huurwoningen beschikbaar zijn dan voorheen.
6% meer huur
In grote steden als Den Haag en Amsterdam stegen de huren in de vrije sector vergeleken met 2022 met 6% of meer. Dat komt vooral omdat er meer vraag dan aanbod is. Nu de coronapandemie voorbij is komen buitenlandse werknemers en studenten weer terug. De gestegen vraag naar woningen is uiteraard ook geen goed nieuws voor de gevraagde huurprijzen. Volgens de Vereniging van Verhuurmakelaars reageren vaak 140 belangstellenden of meer als een appartement te huur wordt aangeboden. Soms wordt zelfs een hogere huur geboden om toch vooral het huis maar te kunnen krijgen.
Woonbond hoort geen klachten
Bij de Woonbond, de belangenvereniging voor huurders, zijn geen signalen van overbieden of andere ongewenste praktijken op de huurmarkt, aldus een woordvoerder. Wel is een duidelijke trend zichtbaar onder particuliere verhuurders. Zij kiezen er vaker voor om een woning die vrijkomt niet opnieuw te verhuren. Deze gaat in de verkoop. De reden daarvoor zijn de aangekondigde regulering van de huurprijzen en de minder gunstige belastingregels. Woningen die bedoeld zijn voor de verhuur worden anders belast en dat is ongunstig voor de beleggers. Het aantal vrijgekomen huurwoningen in Amsterdam halveerde daardoor, aldus Pararius.
Forse druk op de huurmarkt
De dalende prijzen voor koopwoningen zorgen er niet voor dat minder mensen op zoek zijn naar een huurhuis. Door de flink gestegen rente kunnen veel mensen alsnog geen huis kopen. Dit verhoogt de druk op de markt voor huurwoningen in de vrije sector. Buiten de Randstad is er wel meer aanbod aan huurwoningen. Daardoor daalden de prijzen voor gestoffeerde woningen. Het aanbod aan woningen in de grote steden daalde op het platform van Pararius naar 38%, in 2022 was dit nog 51%. Als meer beleggers besluiten tot verkoop van hun vastgoed zal het aanbod de komende tijd verder afnemen, zo is de verwachting. Wellicht ook in andere regio’s.
Bron: Het Financieele Dagblad