Bouwbedrijven worden huizenfabrieken
10 april 2023
De snel voortschrijdende techniek en innovatie vragen om een andere manier van bouwen. Daarom stappen sommige bouwbedrijven over naar een nieuw concept: Ze worden een huizenfabriek. De woningen die ze maken worden grotendeels in een fabriek voorgefabriceerd. Daarbij wordt dankbaar gebruik gemaakt van robots en andere nieuwe technieken. Bouwbedrijf Plegt-Vos heeft de overstap ook gemaakt. Huizen bouwen wordt vanuit een ander perspectief benaderd, zo zegt innovatiemanager Berri de Jonge. De bouw van huizen wordt hiermee gestandaardiseerd en geïndustrialiseerd. Sinds 2022 produceert het bedrijf houten gevels. Het is de bedoeling dat er in 2023 minstens 1.000 worden uitgeleverd.
Opschalen productie
Duizend houten gevels per jaar is nog maar het begin, zo vertelt Berri De Jonge. Het is de bedoeling om de productie te verhogen naar zo’n 4.000 per jaar. Daarnaast is er op het terrein waar de Slimme Huizenfabriek van Plegt-Vos staat ruimte voor uitbreiding. Als er meer productiehallen bij komen kan de productie worden verhoogd naar zo’n 10.000 per jaar. Al sinds de bouwcrisis van 2008 en later wilde het bedrijf anders gaan bouwen. Dit moest ook wel, want duurzaam en circulair bouwen werden steeds belangrijker.
Bouwen met hout
Plegt-Vos besloot om zich te concentreren op bouwen met hout. Een logische stap, want het bedrijf heeft ook al vele jaren een timmerfabriek. Het plan om een huizenfabriek te starten was daarvan een logisch gevolg. Door te kiezen voor prefab kunnen veel kosten worden bespaard. De bouw en start van De Slimme Huizenfabriek vergde een investering van 20 miljoen euro. Wie er nu een kijkje neemt ziet robots aan het werk aan de lopende band. Zij verzorgen de assemblage van de houten gevels die Plegt-Vos levert. Op het geveldeel worden steenstrips bevestigd. Ook dat doen robots. Op die manier zijn er ruim 100 metselaars minder nodig. De timmerfabriek in Langeveen levert complete houten modules voor de te bouwen huizen. Al deze delen gaan naar de bouwplaats waar het bouwproces dus een kwestie wordt van het in elkaar zetten van het huis. De bouw van een woning op locatie neemt op deze manier nog zo’n 5 weken in beslag.
Goedkoper bouwen
Nu al zijn woningen uit de huizenfabriek goedkoper dan traditioneel gebouwde huizen. De winst bedraagt nu zo’n 5%. Maar als de fabrieken goed draaien kan de besparing oplopen tot wel 20%.De werkwijze bij Plegt-Vos is natuurlijk heel anders dan op een bouwplaats. Het werk is niet zwaar en specifieke kennis van bouwtechniek is niet nodig, zegt Berri de Jong. Parttime werken is ook geen probleem. Gevolg is dat zo’n 30% van de medewerkers vrouw is.
Nog veel werk aan de winkel
Berri de Jonge is overtuigd van de kwaliteit en duurzaamheid van de woningen uit zijn huizenfabriek. Maar er is nog veel zendingswerk te verrichten, zo vertelt hij. De bouwwereld staat bol van tradities. Gemeenten zijn huiverig om een vergunning te geven voor houten woningen. Zijn die wel stevig en veilig genoeg? En staan ze er over 10 jaar nog steeds? Het bedrijf moet dan ook nog flink aan de weg timmeren om echt voet aan de grond te krijgen bij het krijgen van opdrachten. Maar dat gaat zeker lukken, aldus De Jonge. De omstandigheden zijn immers zodanig dat een nieuwe manier van bouwen geen kwestie is van kiezen, maar van een noodzakelijke omslag.
Bron: Cobouw