Dienst Logistiek & Milieu van de TU Delft bouwt circulair nieuw pand
28 maart 2023
De TU Delft gaat een nieuw pand bouwen voor de dienst Logistiek en Milieu. Deze nieuwbouw moet voldoen aan een lange lijst voorwaarden als het gaat om energiezuinigheid. Daarnaast wordt het pand ook zo veel mogelijk circulair gebouwd. Het pand krijgt ook geen gasaansluiting en moet energieneutraal worden.
Circulair bouwpakket
Het pand wordt zo gebouwd dat het bij eventuele sloop zo veel mogelijk kan worden hergebruikt. Dat geldt voor de draagconstructie, maar ook voor het dak en de vloeren. Op het dak komen uiteraard zonnepanelen, die voor een deel al eerder op het dak van het huidige pand worden gebruikt. Het gebouw is ontworpen door architectenbureau CePeZed en de hoofdaannemer is De Vries en Verburg Bouw. De TU Delft hoopt met deze nieuwbouw een BREEAM Excellent certificering te verkrijgen. De architect heeft gekozen voor een ontwerp dat klimaatadaptief is en dat ook zo goed mogelijk aansluit op de omgeving. Het gegeven dat distributiecentra lelijke grijze blokken zijn die achter een hoog hek staan is hierbij duidelijk losgelaten.
Non-virgin bouwmaterialen
Voor de nieuwbouw van de TU Delft wordt 80% bouwmateriaal gebruikt dat ‘non-virgin’ is. Voor zover dit niet lukt wordt gekozen voor biobased bouwmaterialen. Zo worden de gevels afgewerkt met platen van cortenstaal. Dat gaat roesten maar dat is juist de bedoeling, het krijgt daardoor een mooie roodbruine kleur. Onderhoud of het aanbrengen van een coating is niet nodig. De betonnen vloeren worden gestort van hergebruikt betongranulaat. Ook aan het comfort van de gebruikers van het pand is gedacht. Er is veel aandacht besteed aan ventilatie en natuurlijke klimaatbeheersing. Op het dak wordt beplanting aangebracht die bijdraagt aan de biodiversiteit in de regio. De nieuwbouw voor de dienst Logistiek & Milieu is de eerste van een reeks nieuwbouwprojecten die de campus van de TU Delft voor de komende jaren op de planning heeft staan. Hiervoor is een budget van 100 miljoen euro beschikbaar.
Bron: Het Financieele Dagblad