Renoveren in lastige tijden, zo pak je dat aan
31 januari 2023
Wie vandaag de sleutel van een nieuw huis krijgt staat voor een uitdaging als het om verbouwen gaat. Want waar vind je vakmensen die tijd hebben? En wat betaal je voor de benodigde materialen? Met dit soort vragen zitten heel wat huiseigenaren. Een verbouwing plannen en bekostigen kan een flinke klus zijn. Sinds corona en de daarna opgetreden personeelstekorten valt het vaak niet mee om een aannemer, timmerman of hovenier te vinden die snel aan de slag kan. Het is allang geen uitzondering mee als je pas over een jaar aan de beurt bent.
Verbetering op de arbeidsmarkt
Het goede nieuws is dat de personeelstekorten waarschijnlijk de komende jaren minder zullen worden. De stijgende kosten zijn een voordeel voor hen die wél het geld hebben om de verbouwing te betalen. Zij komen dan sneller aan de beurt. Veel mensen wachten af omdat ze met hogere lasten te maken hebben. Inflatie, hogere hypotheekrente en stijgende energielasten doen een aanslag op het spaargeld voor de verbouwing. Wel moeten huizenbezitters met renovatieplannen rekening houden met verduurzaming. Omdat veel mensen hun woning willen isoleren of een warmtepomp willen plaatsen gaat ook daar veel personeelscapaciteit in zitten. De groei in de sector zit dan ook vooral in bedrijven die dit soort werkzaamheden uitvoeren.
Stijgende kosten
Vroeger was het zo dat een offerte bindend was. Nu wordt er steeds vaker een clausule opgenomen die een voorbehoud maakt, bijvoorbeeld voor gestegen materiaalkosten. De Vereniging Eigen Huis wijst er op dat een bedrijf altijd moet kunnen toelichten waarom een offerte wordt aangepast. Het advies is om meerdere offertes op te vragen. Zo kun je vergelijken of de prijs die wordt gevraagd realistisch is. Houd daarnaast een buffer van minimaal 10% aan voor onvoorziene kosten of prijsstijgingen.
Plan je verbouwing op tijd
Een verbouwing tijdig plannen en bekostigen blijft het belangrijkste advies. Zorg dat je de financiële middelen beschikbaar hebt, inclusief een post ‘onvoorzien’. Daarnaast is het zaak om vaklieden ruim op tijd te benaderen. Wil je dit jaar een nieuwe keuken of de zolderverdieping laten verbouwen? Begin dan direct met het benaderen van aannemers. Dan maak je kans dat het binnen 12 maanden gaat lukken. De wachttijden zullen op de langere termijn wellicht wat omlaag gaan. Vanwege de stijgende kosten worden er minder huizen gebouwd. De tekorten aan bouwmaterialen lijken af te nemen. Hout, staal en kunststof is weer voldoende beschikbaar. Glas en isolatiemateriaal is nog wel schaars, de prijzen daarvoor stijgen dus nog steeds. Ook de hogere transportkosten spelen een rol bij de prijzen die worden berekend. Zo is transport per zeecontainer fors duurder geworden. Dit werd veroorzaakt door verstoorde transportroutes door de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne. De verwachting is wel dat de prijzen zich zullen gaan stabiliseren naarmate de situatie teruggaat naar normaal.
Bron: Het Financieele Dagblad