Kosten voor ombouwen van panden vaak te hoog voor gemeenten
23 januari 2023
Als een winkelketen failliet gaat of als een bedrijf besluit zijn kantoor in een bepaalde stad te sluiten, komt er vaak een flink aantal vierkante meters leeg te staan. Toch aarzelen gemeenten vaak bij de sloop of het ombouwen van gebouwen. Niet zelden wordt die aarzeling veroorzaakt door de hoge kosten. Een voorbeeld is het voormalige pand van V&D in Sittard. Toen de winkel nog open was, was het al een doorn in het oog van menig inwoner. Het pand oogt veel te futuristisch in de historische binnenstad. Toen ging V&D failliet. Sinds 1 januari 2016 staat het pand er verlaten bij. Sloop is wat de gemeente graag zou willen. Maar het is nog niet duidelijk wanneer dit gaat gebeuren.
Huis aan de Markt
De gemeente had plannen om het V&D pand te slopen. Ombouwen van dit gebouw was geen optie omdat het pand niet past bij de rest van de panden op de Markt in Sittard. De bedoeling was om een nieuw pand te laten bouwen waarin onder andere een trouwzaal en een vergaderzaal voor de gemeenteraad van Sittard-Geleen zouden komen. De kosten voor deze nieuwbouw werden begroot op 7 miljoen euro. Maar toen brak er oorlog uit in Oekraïne en dat veranderde alles. Er werd een aanbesteding geopend waar twee gegadigden interesse voor hadden. Maar hun ontwerpen kwamen uit op 12 respectievelijk 22 miljoen euro. Dat ging ver boven het budget. Hierop besloot de gemeente van gunning van het project af te zien. Het college van B&W van Sittard-Geleen hoopt begin 2023 nieuwe plannen aan de gemeenteraad voor te leggen voor de sloop van het gebouw.
Ook elders problemen met de begroting
De situatie in Sittard staat niet op zichzelf. Ook op andere locaties waar gemeenten het ombouwen of slopen van gebouwen willen aanpakken gooien de kosten roet in het eten. Die problemen zijn inmiddels ook in Den Haag doorgedrongen. De ministers Halbers (Infra) en De Jonge (Wonen) gingen al met de bouwsector om de tafel om te zoeken naar oplossingen. Dit resulteerde in de intentieverklaring ‘Samen bouwen in onzekere tijden’. Niet alleen geldgebrek is het probleem. Ook de strenge regels omtrent stikstof spelen een belangrijke rol.
V&D pand Sittard doorn in het oog
De voormalige winkel van V&D in Sittard werd gebouwd in de jaren zestig van de vorige eeuw. Destijds wilde Sittard de keten maar wat graag binnenhalen. De concurrentie met het aangrenzende Geleen was groot. Voor het pand werd een stadsboerderij gesloopt en het toenmalige stadhuis. Ervoor in de plaats kwam een modern gebouw met betonnen platen tegen de gevels en een enorme klok. Wethouder Andries Houtakkers zag het pand als kleine jongen verrijzen in zijn stad. Nu is hij als portefeuillehouder cultuur en stadsmarketing verantwoordelijk voor de sloop en herbouw.
Meer projecten in Limburg geschrapt
Sittard is niet de enige gemeente die een bouwproject om financiële redenen uitstelt. In Maastricht gaat de fietsbrug over de Maas naar het dorp Borgharen voorlopig niet door. De bouw en oplevering stonden gepland voor 2023. Maar de kosten zijn fors gestegen. De gemeente overlegt nu met de provincie Zuid-Limburg of er meer kan worden bijgedragen. Ook wordt door deskundigen nog eens goed naar de kosten gekeken. Maar de brug komt er hoe dan ook voorlopig niet. Ook de gemeente Roerdalen ervaart de gevolgen van stijgende kosten. In het dorp Vlodrop waren plannen voor de bouw van een nieuwe basisschool annex kinderopvang en sportzaal. Ook wil de gemeente een zalencentrum laten opknappen. Maar de kosten zijn sinds de begroting in februari 2022 zo gestegen dat de plannen voorlopig niet doorgaan. Er wordt gewerkt aan een nieuw voorstel. Dat moet uiteraard eerst weer langs de gemeenteraad. De gemeente hoopt dat de nieuwe basisschool er wel kan komen. De huidige school stamt uit 1961 en is hard aan vervanging toe. De sportzaal wordt waarschijnlijk naar een later moment verschoven.
Bron: NRC