Particuliere vastgoedbeleggers in het nauw gedreven door minister De Jonge
13 december 2022
Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wil beleggen in woningen door particulieren ontmoedigen. Daarom heeft hij een aantal impopulaire maatregelen genomen om het particuliere vastgoedbeleggers lastig te maken. Die zijn daar uiteraard niet blij mee. Ze zijn dan ook vast van plan om in actie te komen.
In het hol van de leeuw
Minister De Jonge waagde zich begin december ‘in het hol van de leeuw’ toen hij een bijeenkomst bezocht van Vastgoed Belang, de belangenvereniging van particuliere vastgoedbeleggers. De minister werd getrakteerd op boegeroep en hoongelach. Beleggers voelen zich bedreigd en aangevallen. Ze nemen De Jonge kwalijk dat hij kleine beleggers in de kou laat staan. Zijn maatregelen om de markt voor huurwoningen deels te reguleren schieten bij hen in het verkeerde keelgat. Particulieren die woningen verhuren staan er niet altijd goed op. Kritiek over slecht onderhouden huizen en torenhoge huren halen regelmatig de pers. Maar tijdens het congres van Vastgoed Belang lieten ze zich nadrukkelijk horen.
Opeenstapeling van maatregelen
Vanaf 1 januari 2023 gaat de overdrachtsbelasting voor beleggers opnieuw omhoog. De huurverhoging was al aan banden gelegd. Daarnaast wil de minister vergaande maatregelen nemen om de huur verder te reguleren. Deze maatregelen betekenen dat veel particuliere verhuurders worden gedwongen om hun huurprijzen te verlagen. Ook wordt in de toekomst inkomen uit woningverhuur zwaarder belast. De minister gaf aan de leden van Vastgoed Belang aan dat hij hun zorgen snapt. Met staatssecretaris Van Rij van Fiscaliteit gaat hij bekijken of de nu voorgestelde maatregelen wellicht nog wat kunnen worden bijgesteld. Wel wijst De Jonge er op dat de woonlasten voor huurders hoog zijn. Zij betalen een groter deel van hun inkomen aan woonlasten dan kopers. Door de uitschieters in huurprijzen zijn bovendien veel woningen voor een grote groep onbetaalbaar.
De markt bepaalt de prijs
De beleggers zijn van mening dat het niet hun schuld is dat een verpleegkundige of leraar geen woning kan huren van zijn salaris. De gevraagde huurprijzen worden door de markt bepaald, zo betogen zij. Vastgoed Belang wijst er op dat de opeenstapeling van maatregelen ertoe zal leiden dat beleggers hun vastgoed verkopen. De markt voor mensen die willen huren is al niet groot. De groep die niet wil of kan kopen maar niet bij sociale huur terechtkan valt zo buiten de boot. Beleggers eisen dat de minister stopt met hen het leven zuur te maken. Als de nu aangekondigde maatregelen doorgaan, zo luidt het standpunt, dan gaan we naar Den Haag, net zoals de boeren. De minister is dus gewaarschuwd.
Bron: Het Financieele Dagblad