Meer bedrijven naar Eindhoven na uitbreiding Tech Campus
28 november 2022
De Brainport Industries Campus Eindhoven krijgt een forse uitbreiding. Het complex is nu 10 ha groot en dat moet uiteindelijk 30 ha worden. De uitbreiding gaat er hopelijk voor zorgen dat er zich nog meer bedrijven willen vestigen die werken aan innovatie op verschillende terreinen. De gemeente Eindhoven werkt samen met twee projectontwikkelaars, Maja en SDK Vastgoed. Hiervoor werd in november 2022 een overeenkomst getekend.
Hi-tech maakindustrie
Op de Brainport Industries Campus Eindhoven is een aantal grote bedrijven gevestigd zoals KPN, ASML, Siemens en Ortec. Deze bedrijven werken aan innovaties voor de hi-tech maakindustrie. Naast deze grote bedrijven is er ook een groeiend aantal startende ondernemers gevestigd. Zij werken aan hun innovaties, gebruik makend van de kennis en middelen van deze grote bedrijven. Daarnaast zijn twee onderwijsinstellingen op de campus gevestigd, te weten Fontys en de Avans Hogeschool.
‘Samenwerken aan oplossingen voor maatschappelijke problemen’
Namens de gemeente Eindhoven ondertekende wethouder Stijn Steenbakker de overeenkomst voor de uitbreiding van de campus. Er komt in totaal 225.000 m2 bij in de komende jaren. Die ruimte wordt benut om de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven in de regio Eindhoven verder vorm te geven. Het is de bedoeling, zo licht de wethouder toe, dat er nog betere vormen van samenwerking komen om maatschappelijke zaken effectief te kunnen aanpakken. Het duurt overigens nog wel even voordat de eerste paal de grond in gaat. Het bestemmingsplan wordt voorgelegd aan de gemeenteraad. Als die instemt dan kan de bouw starten vanaf 2025.
Financiële middelen
Voor de uitbreiding van de BIC Eindhoven moet uiteraard fors worden geïnvesteerd. Een deel van de financiering werd binnengehaald door de verkoop van de huidige campus aan Capreon, een Britse investeringsmaatschappij. De gemeente Eindhoven wil een vinger in de pap hebben bij de ontwikkeling van de campus. Daarom koopt de gemeente de grond en geeft die in erfpacht uit aan de projectontwikkelaars. Op die manier wil de gemeente voorkomen dat de campus ooit in handen komt van een partij waarbij de integriteit in het geding is. Zo kunnen bijvoorbeeld Chinese investeerders worden geweerd. Om diezelfde reden heeft de gemeente het ‘eerste recht tot koop’, mocht dit ooit aan de orde komen. De gemeente wil voorkomen dat met de BIC hetzelfde gebeurt als met de High Tech Campus, die door investeerder Marcel Boekhoorn werd verkocht aan een investeerder uit Singapore. De gemeente Eindhoven probeerde destijds tevergeefs om samen met Philips de campus te kopen.
Aanscherping van de regels
De manier waarop de High Tech Campus Eindhoven van eigenaar wisselde was aanleiding om de regels aan te scherpen. De gemeente Helmond wist te voorkomen dat de Automotive campus in die gemeente werd overgenomen door een buitenlandse investeerder. Nu vereisen de regels dat een dergelijke overname altijd goedkeuring van de overheid behoeft. Zo kan worden getoetst of de overnamekandidaat de juiste intenties heeft.
Bron: Het Financieele Dagblad