Met waterstofpanelen wordt zonne-energie winnen een stuk efficiënter
14 november 2022
Zonnepanelen zijn al een flinke stap voorwaarts als het gaat om verduurzaming. Maar het kan nog beter. Waterstofpanelen zetten waterdamp uit de lucht om in waterstof. De opgewekte zonnestroom wordt direct opgeslagen in een elektrolyser die in het zonnepaneel is geïntegreerd. Deze vinding werd ontwikkeld door de Katholieke Universiteit Leuven.
In productie
De waterstofpanelen werden voor het eerst gepresenteerd in 2019. Sindsdien is het eerste prototype diverse malen verbeterd. Anno 2022 kan voorzichtig worden gedacht aan het in productie nemen. Dat wil nog niet zeggen dat deze panelen volgend jaar te koop zijn. Dat duurt waarschijnlijk nog een jaar of 7. De panelen kunnen zo’n 250 liter waterstof per dag produceren. Als deze in een tank onder hoge druk wordt opgeslagen wordt voldoende stroom geproduceerd voor een gezin. Er wordt dan uitgegaan van 20 panelen per woning.
Spin-off bedrijf
Het is de bedoeling dat het bedrijf Comate de waterstofpanelen gaat produceren en in de markt zetten. Ze kunnen overigens ook zonne-energie opwekken, alleen kan dit niet tegelijk. Als de productie op grote schaal kan worden opgepakt kunnen de panelen op grote schaal worden geproduceerd. De ontwikkelaars hopen dat hun vinding vanaf 2030 op heel wat daken van woningen geïnstalleerd kan worden.