Forse vertraging ontwikkeling Rotterdam-Zuid na oordeel Raad van State

14 november 2022

Feyenoord City komt er niet. Nadat eerder de voetbalclub al besloot dat het nieuwe stadion niet doorgaat, zette de Raad van State definitief een streep door de plannen voor de ontwikkeling van Rotterdam-Zuid. Dat betekent een forse tegenvaller voor Rotterdam. Het bestuur hoopte dat delen van de plannen wel konden doorgaan. Nu loopt de geplande woningbouw waarschijnlijk jaren vertraging op.

Bezwaren door 15 partijen

Tegen de plannen voor een nieuw stadion voor voetbalclub Feyenoord werd flink bezwaar gemaakt. Fans van Feyenoord wilden De Kuip behouden. Maar ook ondernemers die plaats moesten maken tekenden protest aan. In 2017 ontstonden de plannen om Rotterdam-Zuid een boost te geven met een nieuw stadion plus bijbehorende woonwijk. Daar zouden 3.700 woningen komen met winkels, horeca en bedrijfsruimte. Dat de Raad van State nu een streep zet door de plannen is een zware tegenvaller voor het bestuur van Rotterdam. Rotterdam wil de komende jaren zo’n 15.000 woningen bouwen, een belangrijk deel daarvan in Zuid.

De motivatie van de RvS

De Raad van State had een duidelijke motivatie voor het afwijzen van de plannen voor de ontwikkeling van Rotterdam Zuid. De Raad oordeelt dat de gemeenteraad al bij de besluitvorming eind 2020 beter had moeten weten. Toen was al uiterst onzeker of Feyenoord akkoord zou gaan met de bouw van een nieuw stadion. De kosten daarvoor bleven maar oplopen. Toen het bestemmingsplan werd vastgesteld was er nog een gat in de begroting van 50 miljoen euro. Bovendien had de voetbalclub nog niet onomwonden aangegeven het nieuwe stadion daadwerkelijk te gaan gebruiken.

Forse vertraging ontwikkeling Rotterdam-Zuid na oordeel Raad van State

Forse vertraging

De uitspraak van de Raad van State betekent een forse tegenvaller voor het Rotterdamse college van B&W. Als de RvS had ingestemd met de plannen dan had kunnen worden gestart met de bouw van woningen, winkels en horeca. Ook nadat het besluit was gevallen dat het nieuwe voetbalstadion er niet zou komen ging men ervan uit dat de overige plannen wel door konden gaan. Maar die hoop werd de bodem in geslagen. Voor het realiseren van woningen in Rotterdam Zuid moet nu een nieuw bestemmingsplan worden gemaakt. Dat betekent minstens 2 jaar vertraging. Als motivatie voor het afwijzen van alle plannen gaf de RvS dat de milieueffecten niet duidelijk zijn. Huidige activiteiten in het gebied worden nu immers voortgezet. Alle al verleende bouwvergunningen zijn daarmee van tafel.

Hoe nu verder met De Kuip?

Nu Feyenoord City en het nieuwe stadion van de baan zijn, blijft de voetbalclub de komende jaren De Kuip als thuishaven houden. Plannen voor een grootscheepse renovatie bleken echter al eerder niet haalbaar. De voetbalclub huurt het stadion van de BV De Kuip. Deze BV heeft een schuld van ruim 30 miljoen. Nu het nieuwe stadion niet doorgaat moet een overbruggingskrediet van 17,5 miljoen euro worden terugbetaald aan investeerder Goldman Sachs. De Stichting Vrienden van De Kuip, één van de initiatiefnemers van bezwaar tegen Feyenoord City, pleit voor een gefaseerde aanpak. Eerst moet achterstallig onderhoud worden gepleegd. Daarna kunnen verbeteringen worden uitgevoerd om het stadion ook voor de toekomst klaar te stomen. Vanaf volgend jaar wordt met verschillende partijen overlegd hoe de ontwikkeling van Rotterdam-Zuid nu vormgegeven moet worden.

Bron: NRC