ATAD regeling zorgt voor nieuwe financiële zorgen bij woningcorporaties
31 oktober 2022
Vanaf 1 januari 2023 wordt de verhuurdersheffing afgeschaft. Deze regeling kostte de woningcorporaties zo’n 1,2 miljard euro per jaar. De overheid schaft de heffing af op voorwaarde dat de corporaties gaan investeren in bouwen en verduurzamen van sociale huurwoningen. Maar door die rekening wordt een streep getrokken door de Anti-Tax Avoidance Directive (ATAD). Deze regeling moet belastingontduiking voorkomen en richt zich vooral op multinationals. Woningcorporaties zijn dat uiteraard niet, ze maken geen winst. Maar op grond van de ATAD mogen zij nog maar 20% van de rente die zij betalen aftrekken van de belasting die wordt afgedragen.
Investeren wordt lastiger
Woningcorporaties hebben de opdracht om de komende jaren minimaal 300.000 nieuwe sociale huurwoningen te bouwen. Zij doen dit grotendeels met geleend geld. Voor die leningen betalen ze al meer vanwege de oplopende rente. Daar komt de ATAD maatregel nog bij. Omdat ook de vennootschapsbelasting omhoog gaat stijgen de lasten voor corporaties. Ze zullen de komende jaren oplopen tot boven het bedrag dat eerder aan verhuurdersheffing moest worden afgedragen. De oppositie in de Tweede Kamer heeft het kabinet voorgesteld om corporaties te compenseren. Zij stellen voor dat woningcorporaties geen belasting meer betalen over de winst die zij maken. Minister De Jonge wijst dit voorstel af. Wel zegde hij toe dat er een brief naar de Kamer wordt gestuurd waarin hij ingaat op de situatie bij de woningcorporaties.
Woningcorporaties willen bouwen
Woningcorporaties willen niets liever dan voldoen aan de opdracht van de overheid. Maar hier moeten dan wel voldoende financiële middelen voor zijn. Als de ATAD ervoor zorgt dat de lasten binnen een paar jaar fors oplopen dan is investeren niet mogelijk. Bestuurders van corporaties hopen dan ook dat de regering besluit dat woningcorporaties niet onder de nieuwe Anti-Tax Avoidance Directive vallen.
Bron: Het Financieele Dagblad