De gemeente Meppel denkt aan een dwangmaatregel tegen verloedering van winkelcentrum De Swaenenborgh

29 augustus 2022

Winkelcentrum De Swaenenborgh in Meppel staat er verlaten bij. Er is nog slechts één supermarkt gevestigd in het pand dat aan verloedering ten prooi valt. De eigenaar is Van Herk Groep, maar dit vastgoedbedrijf weigert het pand te onderhouden. Slopen is ook geen optie. De gemeente Meppel ergert zich al tijden aan de houding van de eigenaar en overweegt nu strafmaatregelen op te leggen.

Verlaten panden en vervuiling

De Swaenenborgh werd gebouwd in de jaren 80 van de vorige eeuw. Maar eigenaar Van Herk Groep liet geen onderhoud uitvoeren. Daardoor verloederde het winkelcentrum in de afgelopen 40 jaar steeds meer. Albert-Jan Vos, toenmalig bedrijfsleider van bioscoop ’t Swaentje, die ook in het winkelcentrum zat, heeft het nog lang volgehouden. Hij had standaard een pot verf bij de hand om graffiti onder te schilderen, want die werd niet verwijderd door Van Herk. Hangjongeren die op de trappen zaten heeft hij heel lang dagelijks weggestuurd. Totdat Vos uiteindelijk ook besloot om te vertrekken. Nu is De Swaenenborgh veranderd in een plek voor hangjongeren, daklozen en verslaafden. De passage ligt bezaaid met peuken en afval, de gevels van de verlaten winkels zijn stoffig en vuil.

De gemeente Meppel denkt aan een dwangmaatregel tegen verloedering van winkelcentrum De Swaenenborgh

Klachten van bewoners

Boven de winkels zijn appartementen gevestigd. De bewoners daarvan klagen al jaren over overlast. Op het parkeerdek van De Swaenenborgh wordt gedeald in drugs en ook waren er al klachten over wildpoepen. Eigenaar Aat van Herk van de Van Herk Groep laat echter niets van zich horen. Sinds 2015 is er niets meer aan het pand gedaan qua onderhoud, vertelt centrummanager Arnold Schuurman aan Het Financieele Dagblad. Van Herk bezit niet alleen winkelcentra en bedrijfspanden, maar ook zo’n 6.000 huurwoningen in verschillende delen van Nederland. Aat van Herk is daarmee één van de grootste particuliere vastgoedbeleggers in Nederland. In het jaarverslag van 2020 claimt de Van Herk Groep dat ‘het belang van mensen altijd voorop staat’ en dat zij een goede verhouding met andere partijen in de plaatsen waar zij actief zijn heel belangrijk vinden. In de praktijk komt daar echter niet veel van terecht, in ieder geval niet in Meppel. Daar wordt het verloederde winkelcentrum door bewoners smalend ‘het rattenhol’ genoemd.

Overleg levert niets op

In de afgelopen jaren werd er regelmatig overleg gevoerd tussen Van Herk en vertegenwoordigers van de gemeente Meppel. Maar de eigenaar weigerde keer op keer om mee te werken aan het opknappen van De Swaenenborgh. Makelaars, vastgoedeigenaren en de gemeente deden er alles aan om de binnenstad van Meppel aantrekkelijk te maken en te houden voor de bewoners, maar de verloedering van het winkelcentrum ging gestaag door. De Swaenenborgh is er de oorzaak van dat Meppel een hoog percentage leegstand heeft, een derde deel daarvan komt voor rekening van het winkelcentrum.

Leegstandsverordening

Omdat Van Herk Groep weigert mee te werken aan het opknappen van De Swaenenborgh lijkt alleen dwang nog een optie. Dat kan alleen met een leegstandsverordening. Die heeft Meppel niet. De gemeenteraad heeft de stemming erover aangehouden na de uitbraak van corona. Als de verordening er komt dan is die in feite alleen nodig voor het verwaarloosde winkelcentrum. Het college van Meppel heeft nog steeds hoop dat het met Van Herk toch nog tot een oplossing komt, al wordt dat optimisme wel steeds minder.

Bron: Het Financieele Dagblad