TU/e werkt samen met TNO aan batterij die restwarmte kan opslaan in zout
10 augustus 2022
Een batterij voor de opslag van restwarmte, daar werken TNO en de Technische Universiteit Eindhoven al en aantal jaren aan. Nu gaat veel warmte verloren, onder andere bij fabrieken. Als die warmte kan worden opgeslagen en op een later moment ingezet dan biedt dat ongekende mogelijkheden. Er kunnen huizen of gebouwen mee worden verwarmd of er kan energie mee worden opgewekt. Het project staat onder leiding van hoogleraar Olaf Adan.
Warmte opslaan in zout
In een proefopstelling wordt de warmte opgeslagen in een flesje met zout. Die warmte blijft daar bewaard zolang deze niet nodig is. De warmte komt pas vrij als er water aan het zout wordt toegevoegd. Voor de opslag wordt kaliumcarbonaat gebruikt, hetzelfde element dat ook wordt toegepast bij onder andere het bakken van koekjes. De hoogleraar werkt al jaren aan het prototype en inmiddels is er een start-up bedrijf opgericht om het product in de markt te zetten.
De warmte kan worden vervoerd
Het grote voordeel van een batterij voor de opslag van warmte is dat deze kunnen worden vervoerd zonder dat er warmte verloren gaat. Op deze manier kan bijvoorbeeld veel gemakkelijker restwarmte van datacenters worden ingezet om woonwijken te verwarmen. Het argument dat er dan vrachtwagens rond moeten gaan rijden met batterijen met restwarmte relativeert Adan. ‘Er kan gewerkt worden met kleine vrachtwagens en de afleverlocaties liggen op maximaal 25 kilometer’. Deze vrachtwagens rijden uiteraard elektrisch en zijn uiteraard veel schoner dan de huidige diesels. Er kan op die manier 98% klimaatwinst worden geboekt’. Een batterij kan ook worden gebruikt om de energie van zonnepanelen op te vangen op momenten dat er te veel wordt opgeslagen om te gebruiken. Deze energie kan dan worden ingezet op momenten dat er minder zon is. Omdat de batterij ook averechts werkt, kan deze een pand ook verkoelen door extra warmte te absorberen.
Veel interesse voor het systeem
De batterij die warmte kan opslaan kan zich verheugen in grote belangstelling, ook uit het buitenland. Hoogleraar Adan ontvangt dagelijks e-mails van bedrijven maar ook steden die deze innovatie zeer veelbelovend vinden. Maar orders aannemen is nog niet aan de orde. Eerst moeten de verschillende prototypes goed worden uitgewerkt en mogelijke problemen worden opgelost. In 2023 wordt een praktijkproef opgesteld in samenwerking met de gemeente Sittard-Geleen. Dan worden woningen in een wijk aangesloten op een batterij en wordt getest of het systeem daadwerkelijk werkt zoals op de universiteit uitgewerkt. De restwarmte wordt geleverd door Chemelot. Het enige probleem is dat de financiering nog niet rond is, er ontbreekt nog een slordige 5 miljoen euro. Olaf Adan heeft haast. ‘We verspillen nu energie, en dit is juist zo’n mooie kans om versneld niet meer afhankelijk te zijn van gas uit Rusland’.
Bron: Het Financieele Dagblad