De gemeente Den Haag gaat de strijd aan met de warmte in het stadscentrum
6 augustus 2022
Het stadscentrum van Den Haag is allesbehalve groen. Daardoor is dit deel van de stad allesbehalve hittebestendig. Om de temperatuur op warme zomerdagen te laten dalen wordt er druk gewerkt met de aanplant van meer groen. Maar voordat er daadwerkelijk resultaat wordt geboekt moet er nog heel wat gebeuren.
Verkoeling op het Hillebrant Jacobsplein
Een voorbeeld van een plaats waar de temperatuur flink kan oplopen is het Hillebrant Jacobsplein in Den Haag, vlak bij het Centraal Station. Ondanks de aanwezigheid van twee vijvers loopt de temperatuur op tussen de herenhuizen. Om de omgeving enigszins te koelen zijn er nu plantenborders aangebracht. Er zijn drie grote lindebomen geplant en de huizen hebben geveltuintjes gekregen. Uit onderzoek van TNO, gepresenteerd in 2012, bleek dat Den Haag landelijk gezien de meeste ‘hitte eilanden’ in de stad heeft. Plaatsen met veel wegdek, gevels en daken die in de zomer hitte opvangen, vasthouden en uitstralen. Het bestuur van Den Haag zag de urgentie om actie te ondernemen. De stad had al zomers gehad met een hoger sterftecijfer dan gemiddeld in de zomer in Nederland. Den Haag kent de dichtst bevolkte wijken van Nederland en er moeten nog meer woningen komen om aan de groeiende behoefte te voldoen. Daarom moet de stad beter hittebestendig worden gemaakt, zo luidde de conclusie, zeker omdat we nu eenmaal te maken hebben met opwarming en dus meer kans op warme dagen.
Minder steen, meer groen
Ook de TU Delft deed onderzoek naar hoe hittebestendig de Hofstad is. Hun onderzoek leidde tot een aantal aanbevelingen. Bij de renovatie van oude woningen moet niet alleen worden gelet op het warm houden in de winter, maar ook moet er aandacht zijn voor verkoeling in de zomer. Bitumen daken zijn prima om in de winter te isoleren, maar in de zomer stralen ze enorm veel hitte af, zeker als er zwart bitumen wordt gebruikt wat het zonlicht niet weerkaatst. Ook adviseerde de TU om meer groen aan te planten en iets te doen aan de verstening van de stad.
Tegels wippen en groendaken
Den Haag doet al enkele jaren zijn best om de hitte de baas te blijven. De stad doet enthousiast mee aan het kampioenschap tegels wippen, om bewoners aan te moedigen meer groen in hun tuin te planten in plaats van deze helemaal te betegelen. Ook worden er jaarlijks minimaal 1.000 bomen geplant. Inwoners die kiezen voor een groendak kunnen subsidie aanvragen bij de gemeente. Veel initiatieven worden genomen door de bewoners. Zij komen met ideeën om hun wijk, straat of plein te vergroenen. Er worden stappen gezet, maar het kan altijd beter, aldus veel bewoners.
Bron: NRC