Overheden ruilen aandelen in voor investeringen in vastgoed en infrastructuur
1 augustus 2022
Overheden hebben samen honderden miljarden aan geld dat ze willen investeren om er winst mee te maken. De overheid doet investeringen om de winst daaruit te kunnen inzetten om op die manier de begroting voor het land rond te krijgen. De laatste jaren werd het geld vooral belegd in aandelen en obligaties. Vanwege de hoge inflatie sinds eind 2021 is dit niet meer lucratief. Daarom verkopen landen hun aandelen en investeren vervolgens in projecten die meer risico geven, zoals vastgoed en infrastructuur.
Stijgende rente
Normaal gesproken belegt de overheid graag in aandelen en obligaties. Maar door de stijgende rente wordt het aantrekkelijker om te sparen dan te beleggen. Beleggen geeft immers risico op verlies, sparen niet. Obligaties worden aangekocht met een vast rentepercentage. Als de rente vervolgens stijgt worden ze dus minder waard. De overheid doet investeringen altijd op de lange termijn. Er wordt minimaal een decennium vooruit gepland. Dit suggereert dat deskundigen verwachten dat de inflatie niet op korte termijn zal dalen. Dit werd door grote banken eerder nog wel gesuggereerd. Het klinkt misschien voor de leek wat beangstigend, maar de banken verhogen de rente nu om een recessie te veroorzaken. Die moet ervoor zorgen dat het geld snel minder waard wordt. Vooral de enorm hoge prijzen voor brandstof veroorzaken de enorme inflatie waar de hele wereld nu mee te maken heeft.
Inflatie zal hoog blijven
Deskundigen verwachten dat de inflatie ook de komende jaren hoger zal blijven dan vóór de uitbraak van corona in 2020. De rente zal daardoor naar verwachting ook blijven stijgen. Maar of het dan in de toekomst weer aantrekkelijk wordt om te beleggen in obligaties, daarover zijn de deskundigen het nog niet eens. Dit zorgt ervoor dat staatsfondsen hun geld weghalen van de beurs en uit obligaties en elders investeren. Dat ‘elders’ zijn vaak vastgoedfondsen en infrastructuur, en dat is niet zonder risico. Bovendien levert het minder geld op. Inmiddels zijn de investeringen door overheden in dit soort fondsen opgelopen tot meer dan 700 miljard dollar. In 2011 bedroegen deze investeringen nog geen 200 miljard dollar.
Europese aandelen minder populair
Staatsfondsen belegden tot voor kort graag in Europese aandelen. Maar de oorlog in Oekraïne en de daardoor fors gestegen prijzen voor gas, olie en andere grondstoffen, hebben daar verandering in gebracht. De Europese markt is nu lang niet meer zo aantrekkelijk als voorheen. De enige markt die nog minder populair is, is die van crypto valuta. De waarde van cryptomunten fluctueert dusdanig dat overheden hierin investeren doorgaans een te groot risico vinden. Wel zijn er overheden die, soms indirect, investeren in blockchainbedrijven.
Bron: Het Financieele Dagblad