Stijgende rente brengt geen verlichting op de huizenmarkt
9 mei 2022
In haar column in Het Financieele Dagblad geeft Ria Roerink, medewerker bij DNB, haar visie op de woningmarkt in Nederland. De woningmarkt is nog lang niet afgekoeld, ondanks dat er voorzichtige signalen zijn die wijzen op een veranderend sentiment. De hypotheekrente stijgt, waardoor huizenkopers minder kunnen lenen. Dit zal wellicht leiden tot minder fors overbieden bij de verkoop van een huis. Maar dat is wat anders dan dalende prijzen. In de eerste maanden van 2022 stegen de huizenprijzen nog met percentages die nooit eerder waren gemeten.
Massale herfinanciering van hypotheken
Toen de hypotheekrente op zijn laagste niveau stond hebben veel huiseigenaren ervoor gekozen om hun hypotheek over te sluiten. Daarbij werd vaak gekozen voor een zo lang mogelijke termijn om deze vast te zetten. Daardoor daalden de woonlasten voor de huiseigenaar. Verhuizen, daar werd niet over nagedacht, want de huizenprijzen waren en zijn immers dusdanig hoog dat dat voor veel mensen geen optie is. Daar komt bij dat er een enorm tekort aan woningen is. Dus al die starters en anderen die al jaren wanhopig op zoek zijn naar een huis kopen er weinig voor, aldus Roerink.
Loan-to-value is gedaald
In haar column constateert Ria Roerink dat het percentage loan-to-value flink is gedaald. Kort na de kredietcrisis lag dit op 90%, anno 2021 was het gedaald naar 50%. Dit betekent dat de financiële positie van veel Nederlanders er een stuk beter uitziet. Natuurlijk spelen er grote zaken als de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne die voor bepaalde groepen grote gevolgen hadden en hebben. Maar het ziet er niet naar uit dat starters op de huizenmarkt binnenkort een woning kunnen kopen die ze zonder al te veel financiële pijn kunnen financieren.
Bron: Het Financieele Dagblad