FixBrigade helpt bewoners in Amsterdam Oost met het isoleren van hun huis

7 april 2022

De isolatie van woningen is een taak van de woningbouwvereniging of andere verhuurder. Maar die laat die taak vaak liggen. Nu is er de FixBrigade. Zij gaan langs bij woningen die slecht geïsoleerd zijn. Vaak is het maar een dag werk om daar verandering in te brengen. Met als gevolg flinke besparing op de stookkosten voor de bewoners. Francis Langedijk zette zijn bedrijf op met vooral jonge statushouders als leerling. Wat hij aantreft in de woningen in Amsterdam-Oost is vaak best wel schokkend. Hij komt soms in sociale huurwoningen waar het zo tocht dat je haren bewegen als het buiten waait. Waar weliswaar tochtstrips zijn aangebracht maar waar vervolgens overheen is geschilderd zodat het rubber verweert.

Gelukkige bewoners na een dag werk

Francis en zijn team gingen aan de slag in een huurwoning waar de bewoners al tien jaar in de kou zaten. Ze kregen het huis niet warm gestookt. Kieren werden gedicht, tochtstrips aangebracht en – ook heel belangrijk – de CV ketel wed goed afgesteld. De volgende dag al merkten de bewoners, een moeder en haar dochter, een enorm verschil. Voor het eerst in 10 jaar was de woonkamer aangenaam warm. Bij een andere klant werden sleuven in de vensterbank gemaakt waardoor de warmte van de radiatoren zijn werk kon doen. De bewoners konden hun thermostaat van 25 naar 19 graden instellen, met uiteraard een forse besparing op de stookkosten tot gevolg.

FixBrigade helpt bewoners in Amsterdam Oost met het isoleren van hun huis

FixBrigade voor iedereen in Amsterdam Oost

De FixBrigade is er voor iedereen in Amsterdam Oost. Voor inwoners met een inkomen tot 140 procent van de bijstandsnorm is de hulp gratis. Aan mensen die meer verdienen wordt een kleine vergoeding gevraagd. De Fixers nemen de materialen mee die nodig zijn en installeren die ook meteen. De ‘energiearmoede’ neemt flink toe nu de prijzen voor stroom en gas hard oplopen. In Amsterdam-Oost besteedt zo’n 11% van de bewoners meer dan 10% van het inkomen aan energielasten. In bepaalde wijken is dat zelfs meer dan 25% van de bewoners. Jannekee Jansen, ook verbonden aan de FixBrigade, denkt dat de nood in werkelijkheid veel hoger is. Veel mensen zetten de kachel überhaupt niet meer aan om maar zo min mogelijk energie te verbruiken.

Uit de hand gelopen project

De FixBrigade vloeide voort uit een project dat startte om mensen te adviseren over isolatie. Maar met de adviezen werd niets gedaan. Bewoners hadden er geen geld voor. Corporaties pakten de gratis adviezen niet op. Toen besloot een groepje vrijwilligers om het werk dan maar zelf te gaan doen. Dat was in 2016. Sindsdien zijn al heel wat mensen geholpen. Meestal kostte het werk nog geen dag per woning, terwijl verhuurders vaak beweerden dan maatregelen minstens een week in beslag zouden nemen. Eerst draaide de FixBrigade puur op vrijwilligers. Nu zijn er medewerkers in dienst en lopen er jonge statushouders mee die via een leerwerktraject worden opgeleid met zicht op een vast contract of een baan elders in de techniek.

Opschalen met behulp van subsidie

De wethouder Duurzaamheid van Amsterdam, Marieke van Doorninck, hoorde via de deelraad van de FixBrigade. Zij trok vervolgens 400.000 euro subsidie uit. Via de Europese Unie werd nog eens 900.000 euro subsidie binnengehaald. Met dat geld worden nu meer Brigades in Amsterdam opgestart. Zij helpen huurders en leiden mensen op die het werk straks in loondienst kunnen gaan doen. Misschien wel bij de woningcorporaties, zo suggereert de FixBrigade. Dan kunnen ze de huurders rechtstreeks helpen hun woningen energiezuiniger te maken.

Bron: NRC