Solarge start productie circulaire lichtgewicht zonnepanelen in Weert
28 maart 2022
Het bedrijf Solarge uit Eindhoven heeft plannen om in het Limburgse Weert te starten met de productie van circulaire lichtgewicht zonnepanelen. Hiervoor gaat het bedrijf een bestaande en nu leegstaande fabriekshal ombouwen en in gebruik nemen. Voor deze uitbreiding investeert Solarge een slordige 10 miljoen euro. Het bedrijf hoopt in 2023 voldoende van dit soort panelen te kunnen produceren om 12.500 woningen gedurende 25 jaar van stroom te kunnen voorzien. Solarge heeft voor het project 4 nieuwe investeerders kunnen aantrekken waarmee de start gegarandeerd is.
Innovatieve zonnepanelen
De meeste zonnepanelen die nu worden geproduceerd komen uit China. Ze worden gemaakt van glas en metaal en zijn daardoor flink zwaar. Daarnaast zijn er nieuwe grondstoffen voor nodig. De lichtgewicht zonnepanelen die Solarge wil gaan maken zijn volledig recyclebaar. De panelen bevatten daarnaast geen pfas en ze stoten veel minder CO2 uit dan andere lichtgewicht zonnepanelen die in het Verre Oosten worden gemaakt. Dit maakt deze zonnepanelen geschikt voor daken die vanwege hun constructie niet zwaar belast kunnen worden.
Rendabele productie in Nederland
Ceo Jan Vasseur van Solarge ziet de productie van circulaire lichtgewicht zonnepanelen in Nederland met vertrouwen tegemoet. Eerder gingen veel producenten van traditionele zonnepanelen failliet omdat ze de concurrentie met China niet aan konden. Solarus uit Venlo, onderdeel van energiebedrijf Vattenfall ging failliet, evenals het eveneens in Limburg gevestigde Scheuten Solar. Om die reden ging bijvoorbeeld ook de bouw van een fabriek voor zonnepanelen in Groningen niet door. Vasseur hoopt dat het bedrijf in Weert binnen enkele jaren voor circa honderd mensen werk kan opleveren. Vasseur denkt dat de productie van zijn duurzame zonnepanelen wel degelijk succesvol kan zijn. Zonnepanelen uit China zijn de afgelopen jaren flink in prijs gestegen, mede vanwege de coronapandemie. Daarnaast ontstaat er steeds meer weerstand tegen berichten over slechte arbeidsomstandigheden bij de bedrijven in China.
Bron: Het Financieele Dagblad