Logistiek vastgoed raakt uit de gratie bij beleggers door oplopende inflatie
2 maart 2022
Jarenlang deed logistiek vastgoed het prima bij beleggers. Fondsen als WDP en CTP deden goede zaken. Vooral toen het aantal online aankopen hard opliep als gevolg van de coronapandemie. Maar nu lijkt het tij te keren. Het aandeel WDP daalde in de laatste maanden van 2021 maar liefst 17% in waarde. Ook CTP noteerde verliezen. Hier staat tegenover dat beleggers in winkelvastgoed zoals Unibail-Rodamco-Westfield juist over hun dieptepunt heen lijken. De snel oplopende inflatie lijkt hierbij en rol te spelen.
Zelf bouwen heeft negatief effect
Een fonds als Warehouses De Pauw (WDP) bouwt zijn vastgoed in veel gevallen zelf. Datzelfde geldt voor Central Trade Park (CTP). Beleggers vrezen de financiële gevolgen voor hogere bouwkosten. Grondstoffen zijn duurder vanwege schaarste. Bouwkosten lopen op doordat arbeidskrachten duurder zijn omdat ook daar een tekort aan is. Dit kan gevolgen hebben voor de omzet van deze beleggers in logistiek vastgoed. De koers van deze beleggers was de afgelopen jaren vaak hoger dan de boekwaarde. Dit werkt nu in hun nadeel doordat beleggers kijken naar meer veilige investeringen.
Winkelvastgoed is voordeliger
Aandelen in winkelvastgoed zijn op dit moment goedkoop. Dat komt omdat winkelpanden op de beurs minder waard zijn dan de werkelijke vastgoedwaarde. Dit heeft alles te maken met het risico op leegstand vanwege het teruglopend winkelbezoek. De inflatie kan voor de verhuurders juist gunstig uitpakken. Vaak is in het huurcontract vastgelegd dat de huur stijgt met het inflatiepercentage. Unibail profiteerde hier al van en zag zijn beurswaarde stijgen. Dit fonds baarde opzien door midden in de winkelvastgoedcrisis de Mall of The Netherlands te openen in Leidschendam.
De stijgende rente op de kapitaalmarkten kan nog roet in het eten gooien. Hierdoor zal ene deel van de beleggers mogelijk een veiligere bestemming voor hun geld kiezen, bijvoorbeeld obligaties. Effect van een hogere rente is nu nog niet merkbaar. Veel vastgoedfondsen hebben langlopende leningen tegen vaste rentes. Het effect van hogere rente wordt dus in veel gevallen pas op een later moment merkbaar.
Bron: Het Financieele Dagblad