Kabinet wil een rem op de vestiging van hyperscale datacenters
6 maart 2022
De discussie over de vestiging van een enorm datacenter voor Meta, het moederbedrijf van onder andere Facebook, in Zeewolde heeft voor veel discussie gezorgd. Het kabinet wil nu een tijdelijke stop op verlenen van vergunningen voor dergelijke hyperscale datacenters. Het te bouwen center in Zeewolde, waar de gemeenteraad uiteindelijk mee instemde, valt niet onder deze regeling en kan dus in principe doorgaan.
Regels aanscherpen
Het kabinet wil een tijdelijke stop voor de bouw van datacenters met een omvang van meer dan 10 hectare om op die manier tijd te krijgen om de regels voor de vestiging ervan aan te scherpen. Nu is er nauwelijks regelgeving en moet dus bij iedere aanvraag opnieuw het wiel worden uitgevonden. Daarnaast ontstaat er steevast discussie. De bouw van een datacenter van enkele voetbalvelden groot is een aanslag op het landschap. Daar staat nauwelijks werkgelegenheid tegenover, iets waar de aanvragers wel mee schermen. Daarnaast zijn dergelijke hyperscale centers een aanslag op het elektriciteitsnet. Daarom wil het kabinet een grens stellen van een stroomafname van 70 Megawatt totdat de nieuwe regelgeving is ingevoerd.
Gebruik van windenergie
Het plan is dat een hyperscale datacenter alleen nog mag worden gebouwd op een locatie waar windenergie aan land komt van een park op zee. Op die manier worden bestaande elektriciteitscentrales niet belast. Energieleveranciers geven nu aan niet aan de vraag van deze grote datacenters te kunnen voorzien. Minister De Jonge heeft inmiddels een zogenaamd voorbereidingsbesluit genomen. In de komende maanden worden de nieuwe regels uitgewerkt waar nieuwe datacenters aan moeten voldoen. Behalve het datacenter van Meta in Zeewolde vallen ook de te bouwen hyperscale datacenters in Eemshaven en Middenmeer buiten de tijdelijke stop. Ze plannen voor deze datacenters werden eerder al goedgekeurd.
Bron: Cobouw