Zorg dat je huisvesting voor je oude dag op tijd is geregeld
1 februari 2022
Veel mensen schuiven het voor zich uit: waar gaan we wonen als we ouder worden? Huisvesting voor ouderen is lang niet altijd beschikbaar. Als de situatie ineens verandert, bijvoorbeeld als de partner wegvalt of als er gebreken of ziekte optreden, dan is een verhuizing op stel en sprong lang niet altijd mogelijk. Verstandige senioren denken dus op tijd na over hun toekomst als het om wonen gaat. Hier jaren van tevoren al bij stilstaan is helemaal niet zo vreemd.
Woonvormen voor senioren
Iedereen heeft andere ideeën over huisvesting voor ouderen. De één wil zo lang mogelijk in het huis blijven wonen waar de kinderen opgroeiden. De ander wil meer zekerheid en kiest voor een woning die kleiner is, gemakkelijker in onderhoud en dichter bij voorzieningen zoals de dokter en de supermarkt. Als je voor dat laatste wilt gaan dan is het belangrijk om daar op tijd over na te denken. Er zijn ouderen die een nieuw huis laten bouwen, bijvoorbeeld in een kleine woongroep met voorzieningen op maat. De verkoop van hun huidige woning levert vaak een flink bedrag op. De hypotheek is meestal al jaren afgelost en de waarde sindsdien flink gestegen.
Een woning met slimme innovaties
Er wordt van alles ontwikkeld om huisvesting voor ouderen comfortabel en veilig te maken. In Den Haag zijn er de iZi-flats. Dit zijn woningen met talloze zorginnovaties. Een sensor die op de matras in het bed ligt en signaleert of de gebruiker van het bed is opgestaan. De mantelzorger krijgt hiervan een melding in een speciale app. Een sensor in het toilet registreert of iemand onwel wordt. Een beveiliging op de kookplaat schakelt deze uit als het eten overkookt of aanbrandt. De bewoners kunnen zelf kiezen van welke hulpmiddelen ze gebruik willen maken.
Een woongroep maar dan anders
Ouderen die het idee van een woongroep te benauwd vinden maar toch graag een vaste club mensen hebben om mee om te gaan is er in Utrecht de Woongroep Terwijde. In een appartementencomplex dat uit meer dan 100 woningen bestaat zijn verspreid 24 appartementen waarvan de bewoners met elkaar in contact staan. Ze doen samen leuke dingen zoals kaarten of zingen of gewoon gezellig koffiedrinken. Hiervoor mag een ruimte van de huismeester enkele keren per week worden gebruikt. De leden van de woongroep waarderen vooral de gezelligheid en het feit dat ze voor hulp niet altijd bij kinderen of andere familie hoeven aan te kloppen.
De mantelzorgwoning
Ouderen die in een groot, vrijstaand huis wonen met een flinke tuin, hebben soms ook nog een andere optie: de mantelzorgwoning. In de tuin wordt een nieuwe woning gerealiseerd waar de oudere intrekt. Bij voorkeur gelijkvloers en lekker ruim van opzet. In de oorspronkelijke ouderlijke woning trekt één van de kinderen die ook mantelzorgtaken op zich wil nemen. Deze optie qua huisvesting voor ouderen is natuurlijk maar voor een kleine groep realiseerbaar. Het heeft als groot voordeel dat de oudere in zijn of haar vertrouwde omgeving kan blijven en toch veilig en comfortabel kan wonen.
Zet een verhuizing naar een seniorenwoning tijdig in gang
Senioren doen er goed aan om al in een vroeg stadium na te denken over de toekomst. Wachtlijsten voor een seniorenwoning zijn vaak lang. Meer dan 5 jaar wachten op een geschikt huis is geen uitzondering en dan nog is het lang niet zeker dat je kunt wonen waar je graag zou willen. Door op tijd plannen te maken kun je jezelf verzekeren van een fijne en onbezorgde oude dag, ook als er lichamelijke problemen de kop opsteken of als er sprake is van geestelijke achteruitgang.
Bron: NRC