Warmtepomp vervangt cv-ketel

23 april 2018

De warmtepomp kan een potentiële vervanger worden van de cv-ketel. Maar is dit de beste oplossing?

Nu het afbouwen van de gasproductie steeds belangrijker wordt, heeft ook de cv-ketel zijn langste tijd gehad. Toch verwarmt het momenteel nog 85% van de woningen in Nederland. Beleidsmakers waren een jaar geleden nog bezig met groene elektriciteit, maar momenteel groeit het besef dat de grootste uitdaging in het verduurzamen van de warmtevraag zit. Een belangrijke rol bij het verduurzamen van deze warmtevraag lijkt de warmtepomp te zijn. In Nederland is het verwarmen met een pomp nog lang niet ingeburgerd. In slechts 200.000 van de 8 miljoen woningen is deze te vinden. Toch kan deze warmtepomp in de komende jaren voor ongeveer een kwart van de huizen de juiste oplossing zijn.

Welke warmtepompen zijn er?

Er zijn grofweg drie soorten pompen die de huidige cv-ketel zouden kunnen vervangen. De lucht-warmtepomp haalt zijn warmte uit de buitenlucht. Een bodem-warmtepomp haalt zijn warmte uit de bodem of uit opgepompt grondwater. De hybride-warmtepomp dient als een tussenstap richting een gasloze toekomst. Waar de lucht- en bodem-pomp geen gas gebruiken, wordt de hybride-pomp naast de cv-ketel geïnstalleerd en vervangt deze dus niet volledig de huidige ketel. De hybride-pomp slaat af als het buiten kouder dan 5 graden wordt, maar de modernere pompen kunnen zelfs het huis verwarmen wanneer het buiten 20 graden vriest.

Milieuvriendelijk

Hoewel het stroomverbruik met de warmtepomp zomaar kan verdubbelen, zit er toch een grote milieuwinst. De hoeveelheid gas die wordt uitgespaard belast het milieu meer dan de grotere stroomvraag. Ook de CO2-uitstoot zal teruglopen.

Dure oplossing

Toch is niet iedere huis geschikt om via een pomp verwarmd te worden. Zo moet er goede isolatie zijn en moeten de verwarmingen geschikt zijn voor lage temperaturen. Wie in een matig geïsoleerd huis woont, kan beter eerst zijn geld investeren in het isoleren van de spouwmuur en de vloer. Een warmtepomp is namelijk niet goedkoop. Milieu Centraal heeft berekend dat de terugverdientijd voor een volledige lucht-warmtepomp zo’n 15 à 30 jaar is. De kans is dus groot dat de pomp zich niet heeft terugverdiend als deze het na 15 jaar begeeft. Wel is er een zogeheten ISDE-subsidie wat 1.000 euro scheelt op de aanschaf.
De warmtepomp, die de CO2 uitstoot halveert, is echter geen langetermijnoplossing. Nederland wil in 2050 klimaatneutraal zijn, maar dat wordt niet behaald met het verwarmen door de pompen. Een andere oplossing zou CO2-vrije stadswarmte kunnen zijn: aardwarmte.