Amsterdam goedkopere woningen voor starters in plaats van beleggers
17 november 2021
Als één van de eerste gemeenten in Nederland wil Amsterdam gebruik gaan maken van de mogelijkheid om beleggers te beletten om goedkopere woningen te kopen. De gemeente wil dit doen door een zelfbewoningsplicht van minimaal 4 jaar in te voeren. Deze zogenoemde opkoopbescherming moet gaan gelden voor alle woningen met een WOZ-waarde tot 512.000 euro. Het gaat dan om zo’n 60% van het totale aanbod aan koopwoningen in Amsterdam.
Aftroeven huizenkopers beperken
Het Amsterdamse college wil op deze manier goedkopere woningen bereikbaar maken voor starters en mensen met een middeninkomen. Door beleggers te weren wordt voorkomen dat deze groep het hoge biedingen wordt afgetroefd door beleggers die de huizen vervolgens gaan verhuren in de vrije sector voor extreem hoge bedragen. Er zijn wel een paar uitzonderingen. Zo mag een woning die is verbonden aan een winkel of bedrijfspand wel worden verhuurd. De eigenaar mag de woning ook verhuren tijdens een langer verblijf in het buitenland. Ook verhuur aan familie in de eerste of tweede graad is toegestaan.
Meer steden overwegen ‘beleggersverbod’
Niet alleen Amsterdam maar ook ander steden willen dat goedkopere woningen alleen nog beschikbaar komen voor mensen die er zelf gaan wonen. Rotterdam, Haarlem, Den Haag en Eindhoven onderzoeken eveneens of ze de opkoopbescherming vanaf 2022 gaan invoeren voor een deel van het woningaanbod in hun stad. Onder andere De Nederlandsche Bank heeft kritiek op de regeling, die voor 5 jaar moet gaan gelden. Volgens DNB kan deze maatregel tot gevolg hebben dat er krapte ontstaat op de markt voor huurhuizen in de vrije sector, wat tot prijsstijging zal leiden.
Bron: Het Financieele Dagblad