Amsterdam werkt aan regels om opkopen van goedkope koophuizen door beleggers te voorkomen
12 november 2021
Als één van de eerste gemeenten in Nederland wil Amsterdam regels opstellen voor het kopen van woningen in de stad. Er wordt gewerkt aan een zelfbewoningsplicht gedurende de eerste 4 jaar na de aankoop van een huis. De regel moet gaan gelden voor woningen met een WOZ-waarde tot 512.000 euro. Het zou dan gaan om zo’n 60% van alle koopwoningen in de hoofdstad. Amsterdam wil deze maatregel nemen om starters en mensen met een middeninkomen meer kans te geven om een huis te kunnen kopen.
Beleggers zoeken naar creatieve oplossingen
Beleggers die de bui al zien hangen zoeken nu al naar andere oplossingen. Ze richten zich op duurdere woningen, die vervolgens aan meerdere huurders worden verhuurd. Je huurt dan geen heel huis meer, maar alleen een kamer met gebruik van keuken en badkamer. Zo kan een gemiddelde woning een paar duizend euro per maand opbrengen. Maar ook daar wil Amsterdam een stokje voor gaan steken. Er komen strengere regels voor ‘verkamering’ van woningen zodat het niet zomaar meer is toegestaan om meerdere huurders op een adres te huisvesten. In hoeverre de controle daarop haalbaar is, is natuurlijk de vraag.
Kopen voor latere verhuur
Er blijven natuurlijk wel mogelijkheden voor beleggers. Zo kan een woning worden gekocht waar de koper eerst braaf 4 jaar gaat wonen, of in ieder geval ingeschreven staat. Daarna kan de woning alsnog voor een lucratief bedrag worden verhuurd. Of er wordt een woning gekocht waar de studerende kinderen in wonen. Zodra de studie is afgerond en zoon of dochter vertrekt kan het pand in de verhuur.
Uitwijken naar randgemeenten
Het ligt in de lijn der verwachting dat beleggers Amsterdam zullen gaan mijden en zich gaan richten op gemeenten in de buurt zoals Almere, Purmerend en de Haarlemmermeer. Als deze gemeenten ook een regeling met zelfbewoningsplicht gaan instellen dan zullen ze nog verder moeten uitwijken. Maar dat beleggers vooral de startende huizenkopers in de weg zullen blijven zitten zolang het tekort op de huizenmarkt in Nederland voortduurt.
Bron: Het Financieele Dagblad