Minder stress op het werk
23 maart 2018
Mikkel Hofstee heeft in een nieuw boek, Oermens 2.0, beschreven hoe stress op het werk voorkomen kan worden. Volgens hem moet de angstcultuur worden aangepakt.
Hofstee is directeur van Lifeguard, een adviesbureau op het gebied van ‘gezond presteren’ met zeventig werknemers in dienst. Dit bedrijf verzorgt vitaliteitstrainingen voor grote organisaties als EY, Aegon en ING. Hofstee zegt dat met alleen een vitaliteitstraining, de stress niet structureel aangepakt kan worden. Er moet gekeken worden waarom mensen geen rust nemen, waarom ze zich niet kwetsbaar op durven stellen en waar de angstcultuur vandaan komt.
De Oermens
In zijn boek, Oermens 2.0, schrijft Hofstee over de evolutionaire mechanismen waarmee we geprogrammeerd zijn, die geen weerstand kunnen bieden aan prikkels en overvloed. Hij koppelt hierbij zijn eigen ervaringen in gedragsverandering met de inzichten uit de psychologie, biologie en antropologie. Hij laat zien hoe oude genen zich gedragen in de nieuwe wereld. Zo zetten Mobiele telefoons, e-mails en boze klanten aan tot dezelfde hormoonproductie als onze voorouders bij het zien van een gevaarlijk dier. De cortisol die daarbij vrijkomt leidt vervolgens weer tot gewichtstoename, slechter slapen en een minder goed werkend immuunsysteem.
Voorbeeld doet volgen
De conclusie is dat we onze omgeving gezonder moeten maken, aangezien het aantal verzuimdagen die verband houden met stress, blijft stijgen. De druk op de werknemers is te hoog, wat leidt tot een enorme verkramping. Die angstcultuur moet aangepakt worden en een sfeer van vertrouwen en veiligheid moeten ervoor in de plaats komen.
Het begint er volgens Hofstee mee dat de topbestuurder ziet, hoe hij zelf met stress omgaat. Zij onderschatten hoe bepalend hun gedrag is voor de cultuur van het bedrijf, maar een goed voorbeeld doet volgen. Het belangrijkste is echter dat stress bespreekbaar wordt gemaakt.
Bron: NRC