Een zonnepaneel van kunststof biedt talloze extra mogelijkheden
7 oktober 2021
Zonnepanelen van kunststof zijn veel lichter van gewicht dan traditionele panelen. Daardoor worden de mogelijkheden om ze te plaatsen flink uitgebreid. Daken die niet geschikt zijn voor de standaard zonnepanelen kunnen deze nieuwe vinding vaak wel dragen. De panelen zijn gemaakt van glasvezelversterkte kunststof. Het gaat om een Nederlandse vinding die vanaf 2022 op grote schaal geproduceerd kan worden.
Vooral bedrijfspanden hebben nog geen zonnepanelen
In Nederland staan heel wat bedrijven waar nog geen zonnepanelen op het dak liggen. De reden is simpel: het dak is gemaakt van een te lichte constructie om de panelen te kunnen dragen. Dat is natuurlijk zonde, want als er gebruik werd gemaakt van zonne-energie zou dat een forse stap zijn qua verduurzaming. Distributiecentra en agrarische bedrijven kunnen mogelijk profijt hebben van de kunststof zonnepanelen van het Nederlandse bedrijf Solarge. De panelen wegen ongeveer 5 kilo per vierkante meter. Dat betekent dat een standaard paneel van 1 x 2 m2 gemakkelijk door een volwassene en zelfs door een kind kan worden opgetild. De panelen zijn niet alleen licht van gewicht, ze hebben ook een lange levensduur omdat de zonnecellen goed kunnen worden beschermd tegen regenwater.
Lage CO2 voetafdruk
Bij alles wat vandaag de dag wordt geproduceerd wordt meteen de vraag gesteld: Hoe hoog is de milieubelasting? Voor de zonnepanelen van kunststof geldt dat ze een ‘CO2 voetafdruk’ hebben die 80% lager ligt dan die van traditionele paneel waarbij glas wordt gebruikt. Uit een proefopstelling blijkt dat het paneel van Solarge een even grote opbrengst heeft dan de zonnepanelen die nu standaard zijn. Het nieuwe kunststof paneel werd ontwikkeld in samenwerking met het bedrijf SABIC. Zij ontwikkelen onder meer kunststof onderdelen voor auto’s. Ook qua brandgevaar scoren de kunststof zonnepanelen beter. Bij brand in een woning met glazen zonnepanelen spat het glas uit elkaar wat een flink risico oplevert. Plastic smelt, waardoor er geen duizenden splinters in het rond vliegen. De panelen van Solarge worden hier nog uitgebreid op getest voordat ze in productie gaan.
Eigen productie met behulp van groeikapitaal
Investeerders zijn enthousiast. Zelfs zodanig dat de verwachting is dat de eerste fabriek van Solarge in de loop van 2022 kan starten. Er zijn al orders binnen voor 60.000 panelen, wat voldoende vertrouwen geeft om de productie in eigen hand te houden. De zonnecellen komen nu nog uit China. Maar Solarge wil overstappen naar een leverancier in Noorwegen. De overweging daarbij is dat de zonnecellen in China door Oigoeren worden geproduceerd die vaak het slachtoffer zijn van dwangarbeid. Omdat d e kunststof zonnepanelen in iedere gewenste vorm en afmeting kunnen worden gemaakt zijn ze geschikt voor praktisch ieder dak. Solarge heeft dan ook alle vertrouwen in de toekomst.
Bron: Cobouw