Fel protest in Amsterdam tegen het falend woonbeleid in Nederland
23 september 2021
De problemen op de woningmarkt lijken alleen maar groter te worden. Een steeds grotere groep van met name starters maakt nauwelijks nog kans op een huis. Daarom was er in september 2021 een ongekend fel woonprotest in het Amsterdamse Westerpark. Ondanks ludieke acties tijdens het protest overheerste de woede en onvrede over het beleid. Geen kans maken op een koophuis, jarenlang op de wachtlijst voor een huurwoning, steeds meer starters worden er zo moedeloos van dat ze massaal aansloten bij het protest tegen het woonbeleid van de regering, dat naar de mening van de organisatoren al vele jaren te wensen over laat.
Steun uit verschillende hoeken
Bijzonder aan dit woonprotest was dat er brede steun was van organisaties. De Woonbond en vakorganisatie FNV steunden het protest, maar ook de linkse partijen in de tweede kamer PvdA, SP en GroenLinks. De aanwezigen gaven vooral de VVD de schuld van de problemen op de woningmarkt, ook prins Bernhard moest het als vastgoedeigenaar ontgelden. Alleen door fors boven de vraagprijs te bieden kunnen kopers nog een woning bemachtigen. Zo’n 75% van de huizen wordt vandaag de dag boven de vraagprijs verkocht. Een bestaande woning kost gemiddeld 396.000 euro, in 2020 was dat nog 337.000 euro.
Ook huurders hebben het lastig
Niet alleen koopstarters maar ook huurders die een sociale huurwoning zoeken hebben het op de huidige woningmarkt niet makkelijk. ‘Tot je 35e bij je ouders blijven wonen’ was een veel gehoorde kreet tijdens het woonprotest in Amsterdam. Wie wil huren in de vrije sector heeft misschien eerder kans op een huis maar betaalt hier vervolgens wel de hoofdprijs voor. Veel deelnemers aan het protest in Amsterdam behoren zelf tot de doelgroep die wanhopig op zoek is naar een woning. Of het protest gehoord wordt in Den Haag blijft afwachten. Gezien het kabinet demissionair is zijn grote ingrepen voor de woningmarkt niet te verwachten.
Bron: Het Financieele Dagblad