Wie doet het hoogste bod op het hoofdkantoor van ABN Amro?
6 september 2021
Het hoofdkantoor van ABN Amro aan de Amsterdamse Zuidas wordt verkocht. Beleggers kunnen een eerste bod doen. Na sluiting van de inschrijving zal blijken of beleggers nog durven te bieden op dit kolossale, rijkelijk van marmer voorziene kantoor. Kantoorvastgoed staat onder druk sinds corona. Steeds meer mensen werken thuis en bankzaken worden al jaren grotendeels online gedaan. Het is dan ook nog niet duidelijk wat er met het pand gaat gebeuren. Sommige bieders zullen het willen renoveren en een nieuwe bestemming geven. Maar sloop en nieuwbouw op de locatie is ook zeker een optie.
Buitenlandse investeerder
De algemene verwachting is dat de koper een investeerder uit het buitenland zal zijn. Het gaat om een pand met 75.000 vierkante meter verhuurbaar oppervlak en dat is enorm veel. De kans is daarom groot dat Nederlandse investeerders onvoldoende kapitaal vrij willen of kunnen maken voor de aankoop. Aantrekkelijk voor investeerders is dat het pand op eigen grond staat, iets wat in Amsterdam niet vaak voorkomt. De kans is groot dat de koper gaat samenwerken met Nederlandse ontwikkelaars. Partijen als Provast en OVG/Egde hebben al interesse getoond.
Geschatte verkoopprijs: 800 mln euro
Deskundigen verwachten dat ABN Amro voor de verkoop van hun hoofdkantoor ongeveer 800 mln euro kan bijschrijven in de boeken. Na de verkoop zal de bank alleen één van de torens blijven huren. Hier gaan circa 1.200 mensen werken. Dat betekent dat de bank ongeveer 10% van het huidige kantoor blijft gebruiken. De komende jaren verandert er nog niets, tot 2025 huurt ABN Amro nog het complete pand. Daarna verhuist het grootste deel van het personeel naar een pand in de Amsterdamse Bijlmer. Dit betekent het einde van een tijdperk, want het ABN Amro pand was één van de gezichtsbepalende panden aan de Zuidas.
Herontwikkeling ligt voor de hand
Volgens Cuhman en Wakefield, de makelaar die het pand in de verkoop heeft, willen de meeste kopers het prestigieuze hoofdkantoor van ABN Amro herontwikkelen. De gemeente ziet het liefst woningbouw in combinatie met winkels en horeca. Amsterdam wil dat de Zuidas een complete wijk wordt waar mensen niet alleen werken maar waar ze ook wonen en uitgaan. Of die wens uitkomt zal mede afhangen van de prijs die betaald gaat worden. Sinds de uitbraak van corona zijn beleggers een stuk voorzichtiger geworden met investeringen in kantoorvastgoed. Het feit dat thuiswerken stevig voet aan de grond heeft gekregen draagt daar uiteraard aan bij. Begin september 2021 moet duidelijk worden wie de nieuwe eigenaar wordt.
Bron: Het Financieele Dagblad