Tellen inkomsten uit online verkoop wel of niet mee voor de berekening van huurkorting?
10 augustus 2021
Rechters oordelen verschillend bij het toewijzen van een eis tot huurkorting door winkeliers die zijn getroffen door de coronacrisis. Veel ondernemers gingen over op online verkoop om toch nog wat inkomen te genereren. In een zaak van kledingwinkel Scotch & Soda oordeelde de rechter dat inkomsten via de webshop wel degelijk moeten worden meegeteld om de omzet tijdens de coronasluiting te bepalen. Maar nu is een andere rechter van mening dat dit niet correct is. Het Belgische kledingconcern Essentiel Antwerp eist een forse huurkorting van vastgoedverhuurder Aat van Herk. De rechter geeft de kledingwinkel vooralsnog gelijk.
Discussie over online omzet
Sinds winkels vanwege de corona uitbraak moesten sluiten is er discussie over het betalen van de huur. Veel winkels schakelden over op online verkoop. Dat deed ook Essentiel Antwerp. En ook Scotch & Soda, dat toevallig ook huurt van Van Herk. Maar waar de rechter bij de eerdere zaak meent dat de online omzet moet worden meegeteld, oordeelt de rechter in de zaak van Essentiel Antwerp dat dit niet aan de orde is. De webwinkel van de kledingketen deed goede zaken, en ook de winkels die het bedrijf in Scandinavië heeft want deze mochten daar open blijven.
Hoge Raad werkt aan kaders
Sinds de eerste lockdown zijn er regelmatig rechtszaken geweest over huurkorting vanwege omzetverlies. Soms kwamen huurder en verhuurder er samen uit, in andere gevallen eindigden beide partijen voor de rechter. Dit soort zaken zijn ook voor de rechterlijke macht volkomen nieuw. Niet eerder had Nederland immers te maken met een langdurige lockdown. Dat de online verkoop in sommige sectoren fors steeg is een feit. Een rechter in Limburg vroeg eerder dit jaar een oordeel aan de Hoge Raad voor het wel of niet toekennen van huurkorting en zo ja hoe deze dan moet worden berekend. De Hoge Raad komt naar verwachting eind dit jaar met kaders. Dan zal blijken of online omzet wel of niet moet worden meegenomen bij de berekening van huurkorting voor winkelpanden.
Bron: Het Financieele Dagblad