Rotterdamse wijk krijgt warmtenet met restwarmte van afvalverwerker AVR
3 augustus 2021
In de Rotterdamse wijk Bospolder-Tussendijken wordt hard gewerkt aan een warmtenet dat de woningen straks moet gaan bedienen. De warmte komt van de ovens van afvalverwerkingsbedrijf AVR in Rozenburg. AVR is al bekend met het leveren van stadswarmte. Het bedrijf is namelijk marktleider. Er wordt al stadswarmte geleverd aan duizenden huishoudens. AVR verwerkt afval van zowel huishoudens als bedrijven en boekte in 2020 een miljoen euro winst. De omzet bedroeg 282 miljoen euro.
Efficiënte afvalscheiding
In Rotterdam hoeven inwoners het afval niet te scheiden, met uitzondering van glas en papier. In de hypermoderne loods van AVR wordt het afval op lopende banden gestort en door middel van schudden gescheiden. Metaal, drankpakken en plastic gaat eruit en wordt apart ingezameld om te recyclen. De rest gaat de verbrandingsoven in en wordt daar verwerkt met temperaturen die oplopen tot wel 1000 graden Celsius. De restwarmte, water van zo’n 100 oC wordt via een ondergronds netwerk naar Rotterdam getransporteerd om daar meerdere wijken van warmte te voorzien door middel van warmtewisselaars. Maar AVR doet meer. Het bedrijf levert ook stoom en elektriciteit. Het water voor de warmtenetten komt terug als het is afgekoeld naar 60 graden. Vervolgens wordt het hergebruikt. AVR leverde in 2020 warmte voor circa 157.000 huishoudens.
Tussenstation voor energieneutraal leven in 2050
De vraag kan worden gesteld of het wel zinvol is om een wijk als Bospolder-Tussendijken aan te sluiten op een warmtenet dat wordt bediend door een afvalverwerker. Want het warmtenet wordt immers voorzien van warmte die straks als het goed is niet meer beschikbaar is. Vanaf 2050 moet Nederland energieneutraal en volledig circulair zijn. Dan is er dus als het goed is geen afval meer dat wordt verbrand. Eneco, de eigenaar van het Rotterdamse warmtenet, speelt al in op de toekomst. Het warmtenet dat nu wordt aangelegd kan ook op andere manieren worden bediend. Het is dus niet afhankelijk van de restwarmte van het afvalverwerkingsbedrijf. In de toekomst zijn er plannen om de warmtenetten van grote steden zoals Rotterdam en Den Haag aan elkaar te koppelen. Op die manier kan er nog meer restwarmte worden gebruikt, onder meer uit de tuinbouw.
Bron: NRC Next