Het eind is nog niet in zicht voor de stijgende prijzen voor koopwoningen
20 juli 2021
Koopwoningen worden nog steeds duurder, en dan praten we niet over inflatiecorrectie. De gemiddelde prijs van een koopwoning steeg in het eerste kwartaal van 2021 met bijna 17%. Dat is de grootste stijging sinds het CBS startte met het monitoren van de prijzen van nieuwbouwwoningen in 2015. Ook de prijs van een bestaande woning steeg fors. In vergelijking met 2020 werd in 2021 gemiddeld 10,3% meer betaald. Die stijging was dus iets minder fors dan voor een nieuwbouwwoning, maar voor deze categorie geldt dat het de hardste stijging is in 20 jaar. De records worden nu al voor het 5e kwartaal op rij gebroken in vergelijking met de cijfers voor het jaar ervoor.
Toch stijgende verkoop
In het tweede kwartaal van 2021 werd 30% meer bestaande huizen verkocht dan in dezelfde periode in 2021. Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen steeg met 4% ten opzichte van het jaar ervoor. Dat staat in schril contrast met de forse stijging van de gemiddelde prijs van een koopwoning. Het is de vraag of de prijsstijging in het tweede kwartaal van 2021 opnieuw zo hoog is. Er werden in ieder geval minder woningen verkocht volgens makelaars. De daling op jaarbasis bedraagt circa 12%. De verkoop van nieuwbouwwoningen steeg wel met bijna een kwart ten opzichte van 2020.
Niet alleen in Nederland worden woningen duurder
Ook in veel andere landen binnen Europa moet meer betaald worden voor een huis. Bedroeg de stijging in Nederland over het eerste kwartaal voor nieuwbouw en bestaande koopwoningen nog 11,2%, in Luxemburg moet gemiddeld 17% meer worden betaald voor een huis en in Denemarken 15,3%. Ook in Litouwen en Tsjechië was de stijging hoger dan in Nederland met gemiddeld 12 en 11,9%.
Bron: Het Financieele Dagblad