Aflossingsvrije hypotheek wint aan populariteit bij jonge huizenkopers
23 juni 2021
Starters hebben het lastig op de huizenmarkt vanwege de hoge vraagprijzen voor koopwoningen. Om hun maandlasten te verlagen kiezen zij weer steeds vaker voor een gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek. De rente van zo’n hypotheek is niet aftrekbaar, maar vanwege de lage rentestanden is het financiële nadeel daarvan verwaarloosbaar. De Hypotheker zag het aantal aflossingsvrije hypotheken onder startende huizenkopers dan ook flink toenemen met zo’n 14%.
Doorstromers kiezen ook steeds vaker voor aflossingsvrij
Niet alleen mensen die voor het eerst een huis kopen, ook doorstromers op de huizenmarkt kiezen weer steeds vaker voor een aflossingsvrije hypotheek. Ook zij verkiezen lagere maandlasten boven de mogelijkheid om voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen. Het is overigens voor niemand meer mogelijk om een volledig aflossingsvrije hypotheek af te sluiten. Minimaal 50% van de koopprijs moet worden gefinancierd middels een hypotheek waarvoor wordt gespaard of waarop wordt afgelost. Het gaat dan bijvoorbeeld om een annuïteitenhypotheek of een spaarhypotheek. Door 50% van de aankoopprijs aflossingsvrij te financieren kunnen huizenkopers honderden euro’s per maand besparen vanwege de lage rente. Deze ligt anno 2021 op iets minder dan 2% voor een rentevaste periode van 20 jaar.
Een aflossingsvrije hypotheek is niet zonder risico
Vooral voor starters is een aflossingsvrije hypotheek niet zonder risico. Als de waarde van de woning daalt lopen ze het risico op een forse restschuld bij verkoop, zeker als er sprake is van een gedwongen verkoop bij baanverlies of een andere calamiteit. Daar komt bij dat het bedrag van de aflossingsvrije hypotheek aan het einde van de looptijd moet worden afgelost. Als er op dat moment onvoldoende vermogen is dan kan dit leiden tot gedwongen verkoop, mogelijk met verlies. Herfinanciering van een aflossingsvrije hypotheek is niet altijd vanzelfsprekend Banken hebben zichzelf verplicht om cliënten die risico lopen hierover te informeren zodat zij tijdig maatregelen kunnen nemen, zoals starten met aflossen.
Bron: Het Financieele Dagblad