Corona versnelt de leegstand in winkelstraten
23 juni 2021
Grote steden waren al langer bezig met maatregelen te treffen tegen de leegstand in winkelstraten. Deze was al langer gaande voordat in 2020 de coronacrisis uitbrak. Maar mede vanwege corona loopt de leegstand in de bekende winkelstraten in de grote steden in Nederland nog harder op. Bestuurders waarschuwen dat dit een ongewenste ontwikkeling is. De bekende winkelstraten zijn immers het visitekaartje van de stad. De grote steden trokken voorheen voldoende toeristen om verloedering van de winkelgebieden e voorkomen. Maar doordat het toerisme instortte en Nederlanders nog meer online gingen shoppen gaat het nu ook in steden als Utrecht en Amsterdam mis met de winkelstraten.
Leegstand loopt op tot 40%
In Utrecht loopt in sommige winkelstraten de leegstand op tot wel 40%. Daar komt bij dat winkels die nog wel open zijn enorme verliezen lijden. Dit belooft niet veel goeds voor de toekomst. De verantwoordelijke wethouder van Utrecht, Klaas Verschuure, stuurde daarom een brandbrief naar de Tweede Kamer, mede namens zijn collega-wethouders van een aantal andere grote steden die met hetzelfde probleem te maken hebben. In de Kalverstraat in Amsterdam staat nu 6% van de winkels leeg. In Eindhoven is de leegstand in 2 jaar tijd met 3% gestegen naar ruim 9%. Het tempo waarmee de leegstand in winkelstraten nu oploopt baart de besturen van de grote steden dan ook flink zorgen.
Optimisme over de toekomst
Toch is niet iedereen pessimistisch. Retailbelegger Prowinko ziet namelijk licht aan het einde van de tunnel. Volgens directeur Max Vorst komt het wel weer goed met de winkelpanden als de toeristen weer terugkomen. Als na de zomer de coronamaatregelen overal van tafel zijn dan komt het toerisme weer op gang, is zijn optimistische visie. Dan komt het met de leegstand in de winkelstraten ook wel weer goed. Maar volgens wethouder Verschuure van Utrecht moet de grote klap nog komen. Veel winkelondernemers houden nu het hoofd nog boven water met behulp van steun van de overheid. Als die stopt zullen er naar verwachting meer faillissementen volgen of zullen ondernemers zelf stoppen voordat ze failliet gaan. Om toch huurders over te halen worden de huurprijzen voor winkelpanden verlaagd. In Amsterdam met zo’n 500 euro per vierkante meter, in Utrecht in sommige winkelstraten zelfs met 40%.
Ook grote steden hebben steun nodig
Demissionair minister Keijzer van Economische Zaken stelt 100 mln euro beschikbaar om winkelstraten toekomstproof om te vormen. De 4 grote steden komen niet voor een bijdrage in aanmerking. Zij zouden een te grote ‘hap’ uit het budget nemen en bovendien is de minister van mening dat de grote steden het geld niet nodig hebben omdat zij genoeg bezoekers treffen. Volgens de bestuurders van Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag is dat niet waar. Ook zij kunnen hun binnenstadmanagers niet meer betalen uit de inkomsten van de toeristenbelasting, zoals dit voorheen gebeurde. En er is ook bij deze gemeenten geen budget om ingrijpende maatregelen te nemen om de binnensteden weer aantrekkelijk te maken.
Bron: Het Financieele Dagblad