Prefab gevelsystemen maken snel en efficiënt bouwen mogelijk
1 juni 2021
Bij het bouwen van woningen wordt steeds vaker gebruik gemaakt van prefab gevels. Door deze woningdelen in een fabriek te laten maken en kant-en-klaar op de bouwplaats te laten afleveren wordt heel veel tijd bespaard. Deze gevels zijn niet alleen geschikt voor grote projecten. Ook voor het bouwen van slechts enkele woningen kan er gebruik van worden gemaakt.
Prefab bouwen heeft de toekomst
Nederland heeft de komende pakweg tien jaar zo’n 900.000 extra woningen nodig. Om deze doelstelling te realiseren komen prefab gevels prima van pas. Steeds meer leveranciers van bouwmaterialen spelen hierop in door over te stappen op prefabricage. In plaats van bakstenen worden er complete gevels afgeleverd die direct kunnen worden geplaatst. Daardoor wordt het bouwen van een huis bijna net zo eenvoudig als het in elkaar zetten van een bouwpakket kast. Bouwcenter Concordia en Vandersanden, dat traditioneel bakstenen levert, werken samen om ventilerende prefab gevels te leveren. Deze zijn niet alleen geschikt voor nieuwbouw maar ook voor het realiseren van een aanbouw aan een pand of voor renovatie.
BrickStrips een uitkomst voor bouwbedrijven
BrickStrips, waar een prefab gevel van wordt gemaakt, zijn een uitkomst voor bouwbedrijven. Die kampen nogal eens met vertraging van hun projecten omdat metselaars lastig te vinden zijn. Daardoor kan het neerzetten van een muur zomaar een paar weken langer duren dan gepland en dat is natuurlijk een kostbare zaak. Door gebruik te maken van een prefab gevel die kant en klaar vanaf de fabriek wordt aangeleverd wordt dit probleem vakkundig omzeild. Bovendien past dit concept volgens Bouwcenter Concordia prima bij de duurzame manier van bouwen die steeds belangrijker wordt.
Geschikt voor kleine bouwprojecten
Het BrickStrip systeem kan prima worden toegepast voor kleinere bouwprojecten. Zo staan in een nieuwe wijk in het dorp Norg in Drenthe. Hier zijn vier blokken van in totaal 16 woningen gerealiseerd waarbij prefab gevels zijn gebruikt. Dit maakt de woningen niet alleen duurzaam en snel op te leveren, maar ook circulair. Mochten de huizen op enig moment worden afgebroken dan kan het materiaal voor een ander project opnieuw worden gebruikt. Ook voor architecten bieden de steenstrips nieuwe mogelijkheden. Bij het project in Norg lopen ze bij de hoekwoningen door in het dak. Met gewoon metselwerk had dat niet gekund, aldus architect Jack van der Palen van architect Archiview. Van der Palen is inmiddels ‘om’: hij ontwerpt vrijwel alleen nog huizen die worden afgewerkt met prefab gevels. Het biedt zoveel extra mogelijkheden, ook als het gaat om ventilatie, dat dit materiaal echt de toekomst heeft, aldus de architect.
Bron: Cobouw