Betaalbare woningen zijn ook niet meer te vinden in gewone volkswijken
3 mei 2021
De huizenprijzen in Nederland stijgen zo snel, dat ook in voorheen goedkope wijken nog nauwelijks betaalbare woningen te vinden zijn. In 2017 begonnen de huizenprijzen aan een opmars die inmiddels niet meer te stuiten lijkt. Toen kostte een huis gemiddeld nog minder dan het gezien de inflatie zou hebben gekost als we in 2008 geen huizencrisis hadden gehad. Maar inmiddels is er allang geen sprake meer van alleen maar inflatiecorrectie. Toch was er tijdens de kabinetsformatie in 2017 nauwelijks aandacht voor de woningmarkt. Anno 2021 is dat anders. Er moeten 1 miljoen huizen worden gebouwd tot 2030 en er moet een apart ministerie van Wonen komen. Het uiteindelijke doel is meer betaalbare huizen bouwen.
Betaalbare wijken kennen de grootste prijsstijging
Technologiebedrijf Calcasa deed in opdracht van NRC Next onderzoek naar de ontwikkeling van huizenprijzen. Daaruit bleek dat de prijsstijging het grootst was in wijken waar de prijs van een huis in 217 nog onder de 300.000 euro lag. In 4 jaar tijd steeg de prijs van ‘goedkopere’ koopwoningen met gemiddeld 50%. In de Rotterdamse wijk Charlois was de stijging zelfs 53%. Vooral in populaire steden stegen de prijzen hard, zoals in Rotterdam en Haarlem. Maar ook plaatsen in de buurt van deze steden kregen te maken met een flinke stijging van de prijzen van voorheen betaalbare woningen.
Huizen in aandachtswijken
Gemeenten hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd in het opknappen van wijken. Daardoor zijn vooral ook de betaalbare woningen in dit soort wijken populairder en dus duurder geworden. Mensen die een huis wilden kopen in een populaire wijk in het centrum en daar niet in slaagden, weken uit naar dit soort ‘arbeiderswijken’. Amsterdam had een voortrekkersrol en klauterde als eerste grote stad uit de huizencrisis. De huizenprijzen begonnen daar al in 2013 weer aan te trekken. Amsterdam is aantrekkelijk voor expats en studenten vanwege de grote werkgelegenheid en de goede voorzieningen. Vanwege dat laatste is de hoofdstad ook populair bij ouderen.
Nergens in Nederland is de huizenmarkt nog evenwichtig
NVM, de overkoepelende organisatie van makelaars, constateert dat de huizenmarkt in Nederland inmiddels nergens meer in evenwicht is. Nergens is nog ruime keuze, ook in regio’s waar dat tot voorkort nog wel het geval was ligt de keus nu onder de 5 woningen. Er zijn nog steeds grote prijsverschillen, maar vrijwel nergens in Nederland is nog een betaalbare woning te vinden zonder dat je moet concurreren met tientallen andere gegadigden. De lage rente speelt daarbij uiteraard ook een belangrijke rol.
Bron: Het Financieele Dagblad