Jacht op nieuwbouwwoning nog steeds groot ondanks torenhoge prijzen
28 april 2021
De prijs van een nieuw koophuis blijft maar stijgen en ligt inmiddels boven de 4 ton. Ruim 30% van de nieuwbouwwoningen heeft een waarde van een half miljoen of meer. Ondanks dat worden nieuwbouwwoningen verkocht alsof het om de spreekwoordelijke warme broodjes gaat. Kopers zijn bereid om fors te investeren om een huis te bemachtigen. De gemiddelde verkoopprijs van een nieuwbouwwoning lag in maart 2021 gemiddeld 33.000 euro hoger dan in dezelfde periode in 2019. In de het eerste kwartaal werd 31% meer nieuwbouwwoningen verkocht dan in dezelfde periode in 2020. Ruim 10.000 nieuwbouwwoningen vonden een nieuwe eigenaar.
Verkoop van appartementen in de lift
Er werden vooral meer appartementen verkocht. Vooral in de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland steeg het aantal transacties bij de notaris voor een appartement snel. Dat is logisch, omdat in grote steden, die vooral in de Randstad te vinden zijn, veel panden worden omgebouwd tot appartementen om aan de woning schaarste te kunnen voldoen. Maar toch kochten de meeste mensen in het eerste kwartaal een eengezinswoning als ze op zoek waren naar een nieuw koophuis. 65% van de verkopen van nieuwbouw betrof een eengezinswoning.
Steeds minder keuze voor huizenzoekers
Wie op zoek is naar een koopwoning krijgt niet alleen te maken met de hoge prijs van een nieuw koophuis. Er is ook heel weinig keuze. In februari stonden slechts iets meer dan 11.000 nieuwbouwwoningen te koop, het laagste aantal sinds dit vanaf 2013 door de NVM wordt bijgehouden. Het totale aanbod is ook extreem laag, iets meer dan 17.000 woningen, ruim 40% minder dan in dezelfde maand in 2020.
NVM-voorzitter maakt zich zorgen
NVM-voorzitter Onno Hoes spoort alle betrokken partijen aan om haast te maken met het bouwen van meer betaalbare woningen. De prijzen van nieuwe koophuizen zullen anders alleen maar harder stijgen. De lage rente en de schaarste drijven de prijzen op. Ook het gunstige sociaaleconomische klimaat, ondanks de coronacrisis, zorgt ervoor dat de vraag naar koopwoningen onverminderd groot blijft. Eer zijn snel meer bouwlocaties nodig om daar in hoog tempo woningen te kunnen neerzetten.
Bezuinigingen bij gemeenten zorgen voor rem op de woningbouw
Ondanks dat projectontwikkelaars staan te springen om nieuwe koophuizen te bouwen, komen deze plannen maar moeizaam van de grond. Een oorzaak is dat fabrieken die prefab woningdelen maken niet op volle kracht kunnen draaien, deels vanwege corona. Daar komt bij dat gemeenten bezuinigen op hun woningbeleid. Ze hebben niet voldoende gekwalificeerd personeel om bouwlocaties te ontwikkelen en de bouw van woningen daar te begeleiden. Dit personeel is, als gemeenten alsnog besluiten om weer volop in woningbouw te gaan investeren, ook nog eens lastig te vinden. Bouwers pleiten ervoor om de regels te vereenvoudigen zodat met name het realiseren van fabriekswoningen te versnellen. In Nederland zijn verschillende bedrijven die zich hierin hebben gespecialiseerd. Zij zijn inmiddels bezig met het bouwen van extra fabrieken om de productie te kunnen opschalen.
Bron: Cobouw