Geluidsoverlast in Nederland blijft een groot probleem
15 maart 2021
Circa 260.000 Nederlanders ervaren regelmatig, soms zelfs dagelijks, geluidsoverlast. Het gaat dan om lawaai van verkeer zoals auto’s en treinen. Ook vliegtuiglawaai of hinderlijke geluidsoverlast van windmolens vallen hieronder. Volgens onderzoek van het RIVM kan voortdurende blootstelling aan teveel lawaai leiden tot slaapstoornissen, stress en ook lichamelijke klachten zoals hoofdpijn. De overlast die mensen van geluid ervaren wordt soms onderschat, waardoor er geen of onvoldoende actie wordt ondernomen. Niet voor niets zijn er regelmatig protesten van omwonenden van Schiphol. Er ontstond ook ophef over de nieuwe luchthaven in de Flevopolder.
Bestrijden van geluidsoverlast als levensmissie
Amal Jindal komt uit India en studeert nu in Nederland aan de TU in Delft. Hij heeft van het bestrijden van geluidsoverlast zijn levensmissie gemaakt. In India werd hij dagelijks geconfronteerd met het voortdurende geluid van auto’s en ander verkeer zoals dat gebruikelijk is in een Indiase stad. Toen Jindal in Nederland ging studeren ontdekte hij de stilte. Bij bezoeken aan zijn familie in India kon hij de voortdurende herrie maar moeilijk verdragen. Daarom besloot hij als startup met zijn bedrijf DeNoize concepten te gaan ontwikkelen om geluidsoverlast te beperken.
Ramen met slimme sensoren
Jindal ontwikkelde glas met sensoren die hinderlijke geluiden opvangen. Vervolgens wordt het geluid gecompenseerd met een contrageluid zodat het hinderlijke geluid wordt gedempt. Het gaat daarbij om geluiden met een lage, brommende frequentie. Hoge tonen, zoals bijvoorbeeld zingende vogels, gaan wel door het glas heen, omdat deze geluiden doorgaans niet als hinderlijk worden ervaren. Samen met een compagnon die hij in Frankrijk leerde kennen is Amal Jindal aan de slag gegaan. Amal Jindal heeft inmiddels een prototype van zijn geluidswerend glas gemaakt. Er wordt ondertussen gewerkt aan een pilot, een huis in de buurt van Schiphol. Investeerders geloven in zijn concept en hebben daarom 200.000 euro geïnvesteerd om het geluidwerend glas op de markt te kunnen brengen.
Bron: Het Financieele Dagblad