Het groendak wint aan populariteit
15 februari 2021
Op steeds meer huizen wordt een groendak aangelegd. Een groendak is een dak waarop planten en grassen groeien om op deze manier een bijdrage te leveren aan een beter milieu en biodiversiteit. Maar het wordt daardoor ook een plek waar je heerlijk van buiten zijn kunt genieten. Veel stedelijke huizen hebben geen tuin of balkon. Het dak kan daar een prima alternatief voor zijn.
Een duinlandschap op het dak
Het wooncomplex Groenmarkt in Amsterdam, met zowel koopwoningen als sociale huurwoningen, heeft een fraai duinlandschap als groendak. Er staan zwarte dennen, die net als in de duinen scheef zijn geplant alsof ze meebuigen met de zeewind. Daarnaast is het dak beplant met typische duinplanten zoals helmgras en zwarte toorts. Onder het kunstmatige zandstrand wordt het regenwater in kratten opgevangen. Dit dient om de planten en bomen op het dak van vocht te voorzien en op die manier wordt gelijk het rioolsysteem ontlast. Maar dat is nog niet alles. Want ook aan de bewoners is gedacht met een royaal zwembad.
Twaalf vierkante kilometer braakliggend terrein
De daken in Amsterdam bestrijken in totaal zo’n 12 vierkante kilometer aan ‘braakliggend terrein’ dat zich in veel gevallen leent voor groendaken. In Amsterdam is er de stichting ROEF, die pleit voor meer panden met een groendak. Zij werken samen met Rooftop Revolutions, die zowel de plaatselijke overheid als gebouweigenaren adviseert bij het waarmaken van klimaatambities. Vooral woningcorporaties hebben heel wat vierkante meters aan daken beschikbaar. Rooftop Revolutions startte in 2016 en werkt inmiddels samen met 9 gemeenten om de daken te vergroenen. Veel gemeenten geven subsidie aan huiseigenaren die een natuurdak willen. Amsterdam stelt bij nieuwbouw zelfs als eis dat de eigenaar zorgdraagt voor een verantwoorde afvoer van hemelwater.
Het dak is meer dan een kostenpost
Steeds meer huis- en gebouweigenaren zien het dak als een kans om een bijdrage te leveren aan een beter milieu in plaats van dat het alleen maar een kostenpost is. Bedrijven springen hierop in met de aanleg van ingenieus ontworpen groendaken. Zo is het bedrijf Dakdokters al enkele jaren landelijk actief met het aanleggen van verschillende systemen voor zowel particuliere huizen als de daken van wooncomplexen.
Subsidie vanuit Europa
Het groendak is niet alleen in Amsterdam aan een opmars bezig. Ook in Rotterdam en in verschillende andere Europese steden verschijnen steeds meer groene daken. De Europese Unie komt met subsidie voor het vergroenen van daken, om op deze manier dit initiatief voor meer huiseigenaren en eigenaren van andere gebouwen mogelijk te maken. De pioniers hopen dat ‘natuurinclusief bouwen’ in de komende jaren nog verder aan populariteit zal toenemen zodat er nog meer groene daken en daken met zonnepanelen bij gaan komen.
Bron: NRC Next