Door corona getroffen café in Den Haag krijgt huurkorting via de rechter
9 februari 2021
De uitbaters van Café Aimée in Den Haag hebben een overwinning behaald bij de rechtbank. De rechter bepaalde dat zij huurkorting krijgen in verband met de corona lockdown. De rechter heeft bepaald dat het café, dat alleen open is voor afhalen, gedurende de lockdownperiode slechts 50% van de huur hoeft te betalen. Deze zaak is de eerste waarin de rechter uitgebreid uitspraak doet. De beslissing kan grote gevolgen hebben voor horecabedrijven die in een vergelijkbare positie zitten en ook de gang naar de rechter maken.
Uitspraak gunstig voor horeca en winkels
Uitbaters van horeca en ook winkeliers zijn al langer in overleg over huurkorting in verband met de corona lockdown. Al tijdens de eerste lockdownperiode in het voorjaar van 2020 kregen verhuurders verzoeken voor kwijtschelding of matiging van de huur. Nu deze uitspraak van de Haagse rechter er ligt, biedt dit mogelijkheden voor andere horeca ondernemers en ook winkeliers. Eerder kregen ondernemers ook al gelijk van de rechter en werd een huurkorting toegewezen. Maar dit betrof altijd zaken in kort geding. Nu is er voor het eerst een uitspraak in een bodemprocedure, wat meer gewicht in de schaal legt.
‘Fundamentele verstoring van de huurovereenkomst’
De zaak tegen café Aimée was aangespannen door de verhuurder. Die eiste dat de huurders uit het pand werden gezet. De rechter oordeelde echter dat de corona lockdown een omstandigheid was die niet kon worden voorzien. Daardoor was een ‘fundamentele verstoring van de huurovereenkomst’ ontstaan. De rechter oordeelde daarom dat de uitbaters van het café gedurende de lockdownperiodes, waarvan de einddatum van de periode vanaf 15 oktober bij de uitspraak nog niet bekend was, slechts 50% van de huur hoeven te betalen. Daarnaast krijgen zij een huurkorting van 25% over de periode waarin de horeca afgelopen herfst al om 22.00 uur moest sluiten.
Ook duidelijkheid voor verhuurders
Ondanks dat de uitspraak voor de eigenaar van het pand van café Aimée wellicht niet is wat werd gehoopt, biedt het vonnis wel duidelijkheid. Er moet dus huurkorting worden gegeven. Dit vonnis kan andere horecaondernemers helpen. De rechter maakte wel duidelijk dat de ondernemer goed moet kunnen onderbouwen hoe groot het verlies van omzet is. Dit omzetverlies moet volledig op het conto van de gedwongen sluiting als gevolg van de coronamaatregelen kunnen worden geschreven. Als een ondernemer al eerder een regeling heeft getroffen met zijn verhuurder die wellicht minder gunstig is, dan kan hij zich nu niet beroepen op deze uitspraak.
Vastgoed Belang, de vereniging van particuliere beleggers, wijst erop dat kleine beleggers vaak geen forse huurkorting kunnen bieden. De huur is hun enige bron van inkomsten en zij krijgen geen steun van de overheid. Dit in tegenstelling tot de ondernemer die het pand huurt. Inmiddels hebben zowel GroenLinks als de VVD er in de Tweede Kamer op aangedrongen dat er een brede overeenkomst komt tussen huurders en verhuurders over huurkorting tijdens de coronalockdown.
Bron: Het Financieele Dagblad