Vastgoedondernemer vraagt faillissement aan van Perry Sport
15 februari 2021
Ondernemers hebben het moeilijk en vragen daarom uitstel of kwijtschelding van de huurbetaling vanwege corona. Niet alle pandeigenaren willen hieraan meewerken. Vastgoedondernemer Pieter van Loon heeft geen compassie met noodlijdende ondernemers. Hij verhuurt een pand aan een vestiging van keten Perry Sport. Toen de huurbetaling uitbleef, vroeg hij het faillissement aan bij Perry Sport. Eerder deed hij dat bij het moederbedrijf van ICI Paris XL.
‘Afspraken maken over de huurbetaling altijd mogelijk’
Van Loon geeft aan zeker niet onredelijk te zijn als ondernemers willen onderhandelen over de huurbetaling vanwege corona. Maar het bedrijf moet dan wel contact opnemen. Dan kan er altijd gepraat worden over huurverlaging, uitstel van betaling of zelfs kwijtschelding. Maar simpelweg niet betalen en niets laten horen, dat gaat er niet in bij Van Loon. Dan kent hij geen genade en vraagt hij zonder pardon het faillissement aan van het moederbedrijf. Dat gebeurde ook al eens toen het moederbedrijf van ICI Paris XL, een miljardenonderneming uit Hongkong, het presteerde om zonder overleg de huurbetaling te staken toen de winkel op last van de overheid dicht moest.
Opgegroeid in het vastgoed
Van Loon is een ‘vastgoedman’ in hart en nieren. Als zoon van een makelaar kreeg hij de handel in stenen met de paplepel ingegoten. Vandaag de dag runt hij samen met een compagnon een vastgoedbedrijf in Dordrecht. Hij koopt, verkoopt en verhuurt allerlei panden, van kantoren tot winkels en soms zelfs een scheepswerf. Van Loon werkt bewust regionaal. Hij kent de markt en loopt daardoor regelmatig tegen een mooie buitenkans aan.
Perry Sport vindt dat de ‘pijn’ verdeeld moet worden
Volgens een woordvoerder van Perry Sport is de keten zeker voornemens om de helft van de huur te betalen, zoals ‘veel retailers in deze coronatijd’. Het moederbedrijf van Perry Sport is van mening dat vanwege het enorme omzetverlies vanwege de gedwongen sluiting de huurbetaling in deze corona pandemie omlaag moet. Pieter van Loon is duidelijk: De grote ketens worden aan alle kanten ondersteund met overheidsmaatregelen. De kosten voor de huur, personeelslasten, overal kan subsidie voor worden aangevraagd. De bank is tegen hem onverbiddelijk, die toont geen coulance als hij zijn verplichtingen niet kan nakomen, terwijl voor hem de kosten wel doorlopen. Van Loon gaat er wat Perry Sport betreft vanuit dat het ook deze keer met een sisser zal aflopen en dat de huur alsnog wordt betaald. Zo niet dan ziet hij de rechtszaak met vertrouwen tegemoet.
Bron: Het Financieele Dagblad