Verhuurbedrijf Camelot speelt de rol van slechte huurbaas in Antwerpen
3 januari 2021
In Antwerpen heeft het Nederlandse verhuurbedrijf Camelot het beheer over een aantal panden die binnenkort worden gesloopt. De afgelopen 2 jaar verhuurde Camelot de woningen in het kader van anti kraak. Er wonen vooral mensen die nergens anders terecht kunnen en dus met hun rug tegen de muur staan. Dat de verwarming al maanden niet werkt, dat de huizen lekken en tochten en dat er rondom de flats smerig is, moeten ze maar voor lief nemen. De meesten klagen niet, omdat ze bang zijn uit hun huis te worden gezet en op straat te belanden.
Advocaten en huurexperts vellen een keihard oordeel over Camelot
Advocaten, oud-medewerkers en huurexperts zijn niet mals over de handelwijze van verhuurbedrijf Camelot. Het van oorsprong Nederlandse bedrijf opereert inmiddels in verschillende landen. Overal is de werkwijze hetzelfde. Panden die op de nominatie staan om te worden gesloopt worden antikraak door Camelot verhuurd. Maar als er problemen ontstaan, als huurders klagen over slechte woonomstandigheden, dan geeft het bedrijf niet thuis. Andersom voert Camelot een hard beleid tegen de huurders: Als je je even niet gedraagt of de huur niet kunt betalen dan sta je binnen een paar dagen op straat.
De start van Camelot
Camelot werd in 1993 gestart door twee voormalige studenten bedrijfskunde. Ze beginnen hun activiteiten in verschillende Nederlandse steden. Eerst uitsluitend antikraak, later uitgebreid tot ‘leegstandsbeheer’ in verschillende steden. Enkele jaren later werden er kantoren geopend in andere Europese landen zoals België, Finland en Spanje. Anno 2020 is Camelot actief in 9 verschillende landen. Ze doen niet alleen meer leegstandsbeheer maar ook studentenhuisvesting, vastgoedontwikkeling en beveiliging.
Slechte reputatie
Inmiddels heeft verhuurbedrijf Camelot een niet al te beste reputatie opgebouwd. Huurders klagen, maar ook voormalige medewerkers. Eén van hen voerde controles uit als een huurder vertrok. Hij kreeg volgens eigen zeggen de instructie om standaard voor enkele honderden euro’s aan gebreken te constateren. Herstel daarvan werd van de borg afgetrokken. Veel huurders hadden geen zin in gedoe en lieten het erbij. Camelot ontkent overigens met klem dat dit het gevoerde beleid is en doet het af als ‘klinkklare onzin’. Vaak gaat het om bedragen van enkele honderden euro’s die voormalige huurders nog terug zouden moeten krijgen. Deze worden volgens anonieme oud-medewerkers nooit uitbetaald. Camelot gokt er op – meestal met succes – dat een huurder niet naar de rechter stapt om een relatief klein bedrag alsnog terug te krijgen.
Fiasco in België
Camelot krijgt in 2017 een vergunning in België om daar leegstandsbeheer te gaan doen. Dat wordt geen succes. Het bedrijf mag woningen verhuren die gerenoveerd of gesloopt worden, maar blijkt in de praktijk panden te verhuren die de status van woning nauwelijks mogen hebben. Een complex in Leuven dat door Camelot werd verhuurd was er zo slecht aan toe dat er asbest zichtbaar was, ramen en deuren sloten niet goed en de bewoners moesten zelf betalen voor brandblusapparaten. De woningen werden niet veel later onbewoonbaar verklaard door de gemeente Leuven. Er wordt gevreesd dat Camelot het geld uit het Belgische dochterbedrijf aan het weghalen is. Dit deed het bedrijf eerder ook in Engeland toen de zaken daar mis gingen. De vergunning die Camelot in België kreeg is inmiddels ingetrokken. Verhuurbedrijf Camelot verwijst alle kritiek naar het rijk der fabelen en zegt zich totaal niet te herkennen in de geuite beschuldigingen.
Bron: NRC Next