Tweede lockdown geeft winkeliers meer onderhandelingsmogelijkheden voor huurkorting
3 januari 2021
De lockdownperiode die door de regering in november werd afgekondigd om het aantal covid besmettingen terug te dringen, geeft meer ruimte voor onderhandeling over de huur aan winkeliers. Tijdens de eerste lockdown vanaf maart 2020 wilden veel vastgoedinvesteerders niet onderhandelen over verlaging, uitstel of kwijtschelding van huur. Eén van de redenen was dat onduidelijk was hoe lang de periode zou duren. Nu is bij voorbaat aangekondigd dat de ondernemers vanaf 19 januari 2021 weer open mogen, tenzij de omstandigheden niet significant zijn verbeterd.
Gedwongen sluiting biedt meer mogelijkheden voor ondernemers
Tijdens de vorige lockdown mochten veel winkels en ook hotels open blijven. Dat ze geen klanten hadden werd tot het ‘ondernemersrisico’ gerekend. Nu moeten alle niet-essentiële winkels en ook de horeca dicht op last van de overheid. Dit wordt door veel rechters gezien als een onvoorziene omstandigheid. Dit betekent dat onderhandeling over de huur door winkeliers nu gemakkelijker is. De vastgoedeigenaren kunnen nu een stuk minder makkelijk een beroep doen op het ondernemersrisico.
Advocaten verwachten meer succes voor ondernemers
Advocaten gespecialiseerd in huurrecht verwachten dat meer rechtszaken nu succesvol zullen zijn. Nu er een door de overheid opgelegde brede lockdown is, die op zeer korte termijn werd afgekondigd, konden winkeliers zich hier niet tegen wapenen. Daardoor verwachten juristen dat als het tot een rechtszaak komt, de huurder vaker in het gelijk wordt gesteld als er wordt gevraagd om verlaging, uitstel of afstel van huurbetaling.
Niet alle rechtszaken worden in het voordeel van de huurder beslist
Sinds de eerste lockdown is een aantal grote rechtszaken gevoerd over huurverlaging. Het bekende sterrenhotel W in Amsterdam kreeg gelijk van de rechter, evenals veel andere horecaondernemers. Maar voetbalclub Vitesse, die huurverlaging wilde voor het stadion. Werd door de rechter niet in het gelijk gesteld. Veel valt of staat bij de onderhandeling over de huur van winkeliers en andere ondernemers met een goede onderbouwing. Wie huurverlaging of kwijtschelding wil moet met degelijke cijfers komen. De rechter neemt geen genoegen met een inderhaast gekrabbeld kladje.
Verhuurders pleiten voor ruimere steun van de overheid
Verhuurders pleiten ervoor dat ook ondernemingen met meer dan 250 medewerkers in aanmerking kunnen komen voor overheidssteun. Hierdoor kunnen meer retailers een beroep doen op geld van de overheid en is er dus meer ruimte bij de onderhandeling over de huur door winkeliers om de ‘pijn’ te verdelen tussen de huurder en de verhuurder. Veel zal afhangen van de vraag of de lockdown inderdaad zoals nu het plan is half januari 2021 wordt opgeheven.
Bron: Het Financieele Dagblad