Winkeliers willen onderhandeling over huur vanwege tweede lockdown
3 januari 2021
De tweede lockdown die de regering in november 2020 afkondigde om het aantal besmettingen met Covid-19 af te remmen, treft ondernemers hard. Daarom willen steeds meer winkeliers onderhandelen over de huurprijs van hun pand. Omdat ze anders het hoofd sowieso niet boven water kunnen houden. Veel ondernemers draaien minder of zelfs helemaal geen omzet. Kappers die hun zaak moesten sluiten. Restaurants die het alleen moeten hebben van afhaalmaaltijden. Kledingzaken die met hun complete collectie blijven zitten, allemaal zoeken ze naar manieren om de kosten te drukken. Eén daarvan is onderhandelen met de verhuurder van hun pand over tijdelijke verlaging van de huurprijs.
Overheid komt ondernemers tegemoet
De overheid komt de ondernemers met een nieuw steunpakket tegemoet. Een onderdeel daarvan is een bijdrage in de vaste lasten als het bedrijf direct of indirect is getroffen door de lockdown. Maar ook van vastgoedeigenaren en banen wordt coulance verwacht. Dit kan in de vorm van huurverlaging, uitstel van betaling of zelfs kwijtschelding van een deel van de huur. Het is niet fair om alleen winkeliers te laten opdraaien voor de schade die deze lockdown met zich meebrengt, vinden deskundigen. Dat is ook niet verstandig. Als winkeliers niet kunnen onderhandelen over de huurprijs zal dit onherroepelijk tot faillissementen leiden. Dat betekent dat het pand leeg komt te staan en de verhuurder dus helemaal geen inkomsten meer heeft.
Moeizame onderhandelingen over huurmatiging
Tijdens de vorige intelligente lockdown, toen wel de horeca en contactberoepen maar niet de winkeliers hoefden te sluiten, verliepen onderhandelingen over de huur uiterst moeizaam. Verlaging of kwijtschelding was vooral bij grote vastgoedbedrijven nauwelijks bespreekbaar. Zelfs uitstel van betaling stuitte op bezwaren, terwijl banken aan vastgoedhandelaren wel uitstel verleenden voor het betalen van rente. Aan de andere kant waren er grote winkel- en hotelketens die zonder overleg aankondigden geen huur meer te betalen, terwijl ze wel hun aandeelhouders uitkeerden. Kortom, winkeliers onderhandelen ook niet altijd correct over de huurprijs. In juni 2020 kwam er uiteindelijk een landelijke richtlijn over de huren van ondernemers die door de lockdown werden getroffen.
Hoop op betere afspraken tijdens tweede lockdown
De tweede lockdownperiode is overzichtelijker. Iedereen weet tot hoe lang deze gaat duren. Bovendien start ook in Nederland het vaccineren vanaf begin januari 2021. Daarom hopen alle partijen dat er deze keer goede afspraken komen. Winkeliers die nu willen onderhandelen over de huurprijs weten immers beter waar ze aan toe zijn en wanneer ze hopelijk hun deuren weer kunnen openen.
Bron: Het Financieele Dagblad