De City Deal moet steden en dorpen in Nederland voorbereiden op een veilige digitale toekomst
15 december 2020
De City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’ waarin marktpartijen samen met de overheid gaan uitzoeken hoe de slimme stad vormgegeven kan worden. Door gebruik te maken van digitalisering en nieuwe technologie kan van een stad of dorp een fijnere plek worden gemaakt om te leven. Maar aspecten als privacy moeten uiteraard wel goed worden gewaarborgd. Het is niet zo dat de slimme stad iets voor de verre toekomst is. Er wordt nu al volop gebruik van gemaakt.
Bezoekersstromen meten en luchtkwaliteit meten
Er wordt op verschillende plaatsen al geëxperimenteerd met mogelijkheden om gebruik te maken van nieuwe technieken. Zo zijn er slimme camera’s die analyseren hoeveel bezoekers een stadscentrum of treinstation verwerkt. In het centrum van Eindhoven wordt getest met slimme verlichting om het gedrag van uitgaanspubliek te beïnvloeden. Jan-Willem Wesselink, projectmanager van de City Deal wijst er op dat we de huidige ontwikkelingen zeker niet moeten onderschatten. Het komt dicht in de buurt van de industriële revolutie. Het internet zorgt ervoor dat mensen met elkaar worden verbonden, waarbij de afstand niet meer relevant is. Dat noopt tot een goed doordachte aanpak.
Waardevolle informatie die de privacy niet schendt
Het is de kunst om binnen de City Deal bruikbare informatie te verzamelen die geen onevenredige inbreuk maakt op de privacy van burgers. Er zijn nu al mensen die zich zorgen maken over de toekomst van technologie. Zo werd er in Nederland al brand gesticht in masten voor het 5G netwerk omdat wordt gevreesd dat de straling ziek maakt. In de Canadese stad Toronto kwam een project voor digitale toepassingen tot en vroeg einde omdat burgers vreesden voor schending van hun privacy.
Nederland tekent in december 2020 de City Deal
Namens Nederland tekenen de ministers Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Grapperhaus van Justitie en staatssecretaris Knops van BZK de overeenkomst die binnen de G40, een overleg van grote steden wereldwijd, werd opgesteld. Daarnaast tekenen zo’n 50 Nederlandse private en publieke partners eveneens. Vooral omdat drie ministeries binnen de regering de City Deal steunen zal aan alle belangrijke aspecten voldoende aandacht worden gegeven. Op die manier hopen alle betrokkenen dat het project in Nederland een succes zal worden.
Bron: Stadszaken.nl