Beleggers stellen ultimatum aan bedrijven om CO2 uitstoot
2 december 2020
Grote beleggers willen dat bedrijven waarin zij investeren meer aandacht besteden aan de beperking van CO2 uitstoot. Bedrijven zoals Aegon en Robeco hebben een brief gestuurd. Daarin stellen ze dat bedrijven waarin ze investeren hun financiële rapporten omtrent CO2-uitstoot voortaan op orde moeten hebben. Zo niet dan dreigen de beleggers hun investeringen terug te trekken. De brief is gestuurd naar grote olieverwerkende bedrijven Shell en BP. Ook autoproducenten Renault en Volkswagen ontvangen een brief.
Hoge kosten bij uitvoering Klimaatakkoord van Parijs
De investeerders waarschuwen dat bedrijven die zorgen voor een hoge CO2 uitstoot de kosten die zij moeten maken om deze kosten te beperken, moeten meerekenen in hun investeringen. Doen zij dit niet dan lopen zij een groot risico zodra landen het Klimaatakkoord van Parijs ten uitvoer gaan brengen. Waarin de beperking van CO2 uitstoot zo ongeveer het belangrijkste onderwerp is. Het gaat om 38 investeerders en 36 grote bedrijven die een hoge CO2 uitstoot veroorzaken. Hieronder zijn naast de eerder genoemde bedrijven ook luchtvaartmaatschappijen, staalfabrikant ThyssenKruypp en grondstoffen- en mijnbouwbedrijf Glencore.
$ 9300 miljard aan beleggingen
De bedrijven die de wacht aangezegd krijgen, profiteren nu van investeringen tot zo’n 9300 mld USD. Grote Europese investeerders hebben de brief mede ondertekend. Daarnaast steunen ook kleinere beleggers dit initiatief, verenigd in het Institutional Investors Group on Climate Change (IIGCC). De CO2 uitstoot moet volgens het Parijse Klimaatakkoord vanaf 2050 naar 0. Hiermee kan de opwarming van de Aarde worden beperkt tot 1,5 0C. Veel bedrijven in Europa geven aan dat ze al bezig zijn om de doelstelling van net zero vanaf 2050 te realiseren. Ook de EU-lidstaten hebben dit streven inmiddels omarmd. In de VS leeft het klimaatbewustzijn minder, mede vanwege het standpunt van de regering-Trump. Toch zijn ook daar bedrijven, onder andere in de olie industrie, bij wie het bewustzijn door begint te dringen dat de beperking van CO2 uitstoot noodzakelijk is en dat hier kosten aan zijn verbonden.
Doorrekening van gevolgen voor Net Zero
De investeerders eisen van de Europese bedrijven dat ze doorrekenen wat de gevolgen zijn om uiteindelijk de doelstelling van 0 uitstoot vanaf 2050 te halen. Als dit betekent dat er minder dividend kan worden uitgekeerd dan heeft dit immers ook gevolgen voor de grote institutionele beleggers. Pensioenfondsen nemen nu al maatregelen. Zo stapte het op 1 na grootste pensioenfonds van Nederland, het Pensioenfonds Zorg en Welzijn, uit beleggingen in ruwe olie, omdat hierop een miljardenverlies werd geleden wat niet meer kon worden goedgemaakt. Bedrijven als Shell en BP schreven miljarden euro’s af en berichten aan beleggers dat zij hun situatie nu op orde hebben als het gaat om een verantwoord CO2 beleid voor de toekomst. Hierop komt overigens wel kritiek omdat de uitstoot van deze bedrijven nog lang niet op het gewenste niveau is om aan de voorwaarden van het Klimaatakkoord van Parijs te voldoen.
Bron: NRC Next