De transformatie van winkels in stadscentra is onvermijdelijk
5 november 2020
Wie door het centrum van een willekeurige stad loopt valt het vrijwel overal op: de lege panden, soms hele rijen naast elkaar. Het komt niet alleen door corona dat de binnenstad uitgestorven, is, deze trend was al veel langer gaande maar wordt wellicht door de pandemie nog eens extra versneld. Het transformeren van winkelpanden in Eindhoven wordt daarmee nog urgenter dan een aantal jaren geleden werd gedacht. Want de trend dat we niet meer gaan shoppen was natuurlijk al eerder ingezet. Het online winkelen werd al steeds populairder, maar ook dit heeft de uitbraak van COVID-19 een handje geholpen. In Eindhoven hebben ze dat inmiddels begrepen, er wordt gebouwd en verbouwd in de stad.
Panden worden omgebouwd tot kantoren en woningen
Een goed voorbeeld is het voormalige pand van het failliete warenhuis V&D. Het gebouw is inmiddels geheel gestript en gedegradeerd tot een open karkas. Er wordt hard gewerkt om het warenhuis te transformeren van winkelpand tot woningen en kantoren. In Eindhoven houden ze niet van afwachten of het misschien toch nog goed komt met de winkels in het stadscentrum. Eindhoven is de stad waar het meest effectief wordt omgebouwd, alleen in Amsterdam doen ze het nog net iets beter als het gaat om het hergebruiken van gebouwen.
De winkelleegstand kan oplopen tot 15%
Vóór de coronacrisis toesloeg stond al een groot deel van de winkels leeg. De pandemie zorgde ervoor dat het online shoppen extra snel toenam, waardoor de leegstand van winkelpanden in sommige steden zelfs kan oplopen tot wel 15%. Steden die het hardst worden getroffen zijn vooral kleinere plaatsen in de buurt van een grote stad met een breder winkelaanbod. Nu is Eindhoven geen kleine stad, maar toch wil de stad anticiperen op de leegstand die in 2021 ook daar verder zal oplopen. Daarom heeft het transformeren van winkelpanden in Eindhoven hoge prioriteit.
Ombouwen van winkelpanden is lastig
Het transformeren van winkelpanden in Eindhoven gaat niet heel snel. Het pand van de V&D staat inmiddels 5 jaar leeg. Dat komt omdat het geen sinecure is om een winkel te transformeren tot woningen en kantoren. Dat vergt een forse investering. Het realiseren van kantoren is ook risicovol, want niemand kan voorspellen of daar wel behoefte aan is op het moment dat het pand wordt opgeleverd. De coronacrisis heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat er minder behoefte is aan werkplekken voor zzp’ers en ook aan zaaltjes voor evenementen en vergaderingen. In hoeverre die behoefte terugkomt zodra corona is bedwongen is nog erg onzeker.