Nieuwste technieken helpen bij de herbouw van de verwoeste Notre Dame in Parijs
1 november 2020
Op 15 april 2019 werd de Notre Dame in Parijs, één van ’s werelds bekendste kathedralen, door een grote brand ernstig beschadigd. Al snel werd duidelijk dat de kerk herbouwd zou worden. Een enorme klus die jaren in beslag gaat nemen. Bij de herbouw van de Notre Dame wordt gebruik gemaakt van hypermoderne technieken om het de architecten en bouwers zo makkelijk mogelijk te maken. Zo wordt er momenteel gebouwd aan een digitale versie van de iconische kathedraal door een team van 29 deskundigen, onder leiding van ‘informatie archeoloog’ Livio de Luca. Het doel is om alle informatie over de Notre Dame in kaart te brengen. Hoe was de kerk, hoe is deze er nu aan toe en wat is het doel bij het herbouwen? Al deze informatie wordt verzameld in een digitale reconstructie.
Restauratie moet klaar zijn in 2024
Áls het aan de Franse president Macron ligt is de herbouw van de Notre Dame in 2024 gereed als in Parijs de Olympische Spelen worden georganiseerd. Of dat gaat lukken hangt af van goed voorbereidend werk. Eind 2020 wordt de schade geïnventariseerd door digitale camera’s die op 40 meter hoogte de schade aan het dak en de zolder tot in detail kunnen vastleggen. Sommige delen zijn zo gedetailleerd in kaart gebracht dat er tot op de millimeter gewerkt kan worden. Dat geldt bijvoorbeeld voor het 13e -eeuwse timmerwerk van de zolder, dat grotendeels verloren ging bij de brand.
Een uniek online platform voor alle deskundigen
De Luca heeft een samen met zijn team een online platform ingericht waar alle benodigde informatie over de kerk te vinden is voor iedereen die betrokken is bij de herbouw van de Notre Dame. Er is gebruik gemaakt van honderdduizenden foto’s, ook van toeristen die de kerk vereeuwigden toen die nog in volle glorie was. De beschikbare informatie is een welkome bron voor de architecten en aannemers die aan de slag gaan met de herbouw en restauratie van de kathedraal. De Luca ziet het platform als een digitaal ecosysteem over de Notre Dame.
Op zoek naar de juiste bouwmaterialen
Voor het herbouwen van de Notre Dame is enorm veel steen, glas en hout nodig. In een voormalig kasteel in Champs-sur-Marne bij Parijs werken deskundigen keihard om al het materiaal dat is verzameld te analyseren. Sommige onderdelen zijn bruikbaar voor de herbouw, andere niet. Voor ontbrekend materiaal moet vervanging worden gevonden. Ook deze analisten maken dankbaar gebruik van het 3D model dat Livio de Luca en zijn team hebben gemaakt.
De brand biedt ook kansen
Natuurlijk is de grote brand in de Notre Dame een ramp van ongekende omvang. Daar is iedereen het over eens. Maar het biedt ook kansen. Alle stenen en het hout dat uit het gewelf naar beneden is gevallen, wordt grondig geanalyseerd. Zo wordt duidelijk uit welk bos de eikenbomen kwamen die voor de zolder zijn gebruikt. De gebruikte stenen kunnen grondig worden geanalyseerd om erachter te komen welke gereedschappen tijdens de bouw in de 13e eeuw werden gebruikt. Kortom, er is een schat aan studiemateriaal voor historici beschikbaar gekomen. Wanneer definitief kan worden gestart met de herbouw van de Notre Dame is nog onduidelijk, maar voor de Fransen staat vast dat de oude dame weer in volle glorie moet herrijzen.
Bron: Het Financieele Dagblad